Gelderland+zet+geitenhouderij+op+slot
Nieuws
© Frans Mulder

Gelderland zet geitenhouderij op slot

Update - Gelderland wil niet dat de geitenhouderij in de provincie verder groeit. Het vestigen of uitbreiden van en het omschakelen naar een geitenhouderij is daar per direct verboden.

Provinciale Staten van Gelderland heeft woensdagochtend in een besloten zitting ingestemd met een voorbereidingsbesluit over de wijziging van de Omgevingsverordening. Daardoor is het gedurende een half jaar niet mogelijk om geitenhouderijen te vestigen of uit te breiden. Woordvoerder Antoon Kanis van de Gelderse D66-fractie zegt dat het besluit unaniem is genomen door alle partijen.

Ook is het niet mogelijk dat andere landbouwbedrijven omschakelen naar geitenhouderijen tijdens dit half jaar. Binnen die periode bereiden Gedeputeerde Staten een aanpassing voor van de Verordening Ruimte van Gelderland, later stellen Provinciale Staten deze vast.

Volksgezondheid

Met de uitbreidingsstop zegt de provincie tegemoet te komen aan zorgen over de volksgezondheid in de omgeving van geitenhouderijen. 'Hiermee voorkomen we een verhoogd risico voor gezondheid omwonenden', zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

De geitenhouderij groeit snel in Gelderland, 26 procent de laatste drie jaar tegen 16 procent in heel Nederland. Gelderland volgt Noord-Brabant, waar deze zomer ook een bouwstop voor nieuwe geitenbedrijven is afgekondigd. De provincie vreest dat anders boeren naar Gelderland uitwijken.

'Wij kiezen voor deze maatregel omdat nog niet duidelijk is wat de oorzaak is voor het verhoogde risico voor omwonenden; zit het in mest, het transport, het voer, de stal etcetera? Het rijk gaat dat nader onderzoeken en dat onderzoek geeft straks ook aanknopingspunten voor andere maatregelen', aldus gedeputeerde Van Dijk op de website van de provincie.

Andere dieren veroorzaken ook een verhoogde kans op longontsteking, maar daar kunnen nieuwere stalsystemen de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Voor geitenhouders is volgens de provincie nog niet bekend welke maatregelen zorgen voor minder risico op longontsteking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer