Jarenlange groeistop geitenhouderij dreigt

Een jarenlange groeistop dreigt voor de geitenhouderij in Gelderland. Zolang niet bekend is waardoor het verhoogd risico op longontstekingen veroorzaakt wordt, wil de provincie geen groei toestaan.

Jarenlange+groeistop+geitenhouderij+dreigt
© Koos van der Spek

Dat bleek woensdag tijdens het debat in de Gelderse commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk gebied en Wonen. Het voorbereidingsbesluit waardoor groei in de geitenhouderij sinds eind augustus niet meer mogelijk is, geldt voor een half jaar. Daarna wordt het opgenomen in de Gelderse omgevingsverordening en is het staand beleid. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) wil jaarlijks kijken welke nieuwe inzichten er zijn vanuit onderzoek.

Er is geen zicht op snelle onderzoeksresultaten. Provincie Gelderland wil meebetalen aan onderzoek, om het onderzoek eerder mogelijk te maken, maar niemand verwacht dat er op korte termijn resultaten bekend zijn. Het kan mogelijk jaren duren voor er meer duidelijkheid is.

Ontwikkeling

Ben Haarman, voorzitter van regio Oost bij LTO Noord, vindt dat er vanuit de Gelderse politiek onvoldoende wordt meegedacht met de geitenhouderij om te kijken op welke gebieden er toch ontwikkeld kan worden. 'Het besluit van de provincie komt voort uit het feit dat Noord-Brabant de geitenhouderij op slot heeft gezet. Ik denk niet dat er anders in Gelderland actie zou zijn ondernomen op het onderzoek veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO).'

Hij noemt het huidige onderzoek 'flinterdun', maar wel met grote gevolgen. 'Op het gebied van verduurzaming kunnen ondernemers nu ook niks. Neem bijvoorbeeld een familiebedrijf met 600 geiten dat met een paar honderd geiten wil uitbreiden om zo ook het asbest dak te kunnen vervangen. Dat is nu niet mogelijk.'

Haarman heeft woensdag de visie van LTO Noord gedeeld in de commissie van de provincie. Hij vindt een langere 'stand still' schadelijk voor de sector. 'Ook gewenste ontwikkelingen waardoor risico's voor de volksgezondheid kleiner kunnen worden, is niet mogelijk. Niet om te bagatelliseren, maar andere bronnen zorgen voor grotere risico's voor de volksgezondheid dan de melkgeitenhouderij. We constateren dat daar geen vergelijkbare en ingrijpende maatregelen getroffen worden.'

Positieve effecten

Hoewel tijdens het debat de inhoudelijke verschillen over de toekomst van de geitenhouderij aan het licht kwamen, lijkt geen enkele partij in de Provinciale Staten een definitieve groeistop te willen voorkomen. Een aantal fracties vindt wel dat 'positieve effecten' in de geitenhouderij doorgang moeten kunnen vinden. Statenlid Dirk Vreugdenhil van de ChristenUnie beaamt dat de bevriezing volksgezondheid en dierenwelzijn in de weg kunnen staan.

GroenLinks vindt dat de provincie 'best mee mag denken' met de geitenhouderij, om perspectief te bieden. Bijvoorbeeld door andere bedrijfsactiviteiten te ontplooien. 'De ondernemers die geïnvesteerd hebben in de toekomst van hun bedrijf konden dit besluit niet zien aankomen.'

In provincie Overijssel hebben verschillende politieke partijen ook vragen gesteld over de geitenhouderij. Deze vragen gaan met name over aantallen en wat er bekend is over mogelijke gezondheidsrisico's in de provincie. Provincie Overijssel vindt een groeistop niet nodig. Volgens gedeputeerde Hester Maij zijn er voldoende mogelijkheden om ongebreidelde groei tegen te gaan. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een 'waterbedeffect, waarbij bedrijven uit andere delen van het land zich willen vestigen in de provincie. De vragen worden door de gedeputeerde op korte termijn schriftelijk beantwoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer