Utrecht+zet+geen+stop+op+geitenhouderijen
Nieuws
© Koos van der Spek

Utrecht zet geen stop op geitenhouderijen

Provincie Utrecht zet voorlopig geen stop op geitenhouderijen. De motie 'Voorlopig geen nieuwvestiging en uitbreiding geitenhouderijen' van PvdA werd maandagavond breed verworpen in de Provinciale Staten.

'Het is nog te vroeg voor deze stap, er liggen te veel vragen open', zo vatte de D66-fractie de algehele mening van de Staten weer. De provincie wacht nu verder landelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten af en komt mogelijk later met stappen.

De PvdA stelde in de motie voor om een periode van zes maanden de uitbreiding van geitenhouderijen in de provincie stil te leggen in afwachting van het effect van de groeiende geitenhouderij op de volksgezondheid.

Investeringen

De gezondheid van mensen altijd voor het economisch belang van de landbouwsector dient te gaan, vindt de PvdA. Wel wilde de partij in het belang van de boeren handelen, en hen zo behoeden voor investeringen die later niet houdbaar blijken.

Gelukkig gaat Utrecht niet over op paniekvoetbal

In provincie Utrecht worden momenteel 25.000 geiten gehouden, op het totaal van een half miljoen in heel Nederland. Er liggen zeven vergunningsaanvragen voor uitbreiding van bestaande Utrechtse geitenhouderijen.

Paniekvoetbal

'Gelukkig gaat Utrecht niet over op paniekvoetbal. Als landbouwsector kijken we ook naar de gevolgen voor de volksgezondheid. Het onderzoek van RIVM hierover geeft op dit punt onvoldoende antwoorden', zei voorzitter Bert van Donselaar van LTO Utrecht in een reactie.

De PvdD vond de motie juist niet ver genoeg gaan en wil alle veesectoren op slot zetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer