Melkgeitenstop%3A+%27gezondheid+staat+voorop%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkgeitenstop: 'gezondheid staat voorop'

Volksgezondheid staat op nummer één, daar staan wij als sector volledig achter en staat dus ook voor ons niet ter discussie.' Dat zegt Jos Tolboom, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij, in reactie op het besluit van de provincie Gelderland om een tijdelijke stop op de geitenhouderij te leggen.

'Voor nu ligt er voor ons de taak om met andere partijen, zoals provincie en ketenpartners, gezamenlijk naar een oplossing toe werken', aldus Tolboom, die zelf een melkgeitenhouderij heeft in Hoogland.

Tolboom benadrukt dat de Melkgeitenhouderij haar verantwoordelijkheid kent, neemt en blijft nemen. Zo werkt de LTO-vakgroep - naar aanleiding van het rapport over veehouderij en de gezondheid van omwonenden (VGO II) – aan vervolgonderzoeken. Hierin wordt gekeken naar de oorzaken van de hogere kans op longontstekingen als je in de buurt van een melkgeitenhouderij woont. Dat is nu niet helder.

Oorzaak bij de bron aanpakken

'We zijn al sinds dit VGO-rapport in overleg met partijen. Als sector zijn we hiervoor al in gesprek met onderzoekers over zinvolle stappen richting onderzoek naar de bron van het probleem', vertelt Tolboom. 'Het probleem moet volgens ons wel bij de bron worden aangepakt. Anders los je het niet op. Ook gaan we voor een integrale aanpak, zodat er ook gekeken wordt naar dierenwelzijn en diergezondheid.'

Het samen met andere (keten)partijen kijken naar het perspectief van de Melkgeitenhouderij is voor de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij een lopende ontwikkeling. 'Hier waren we al mee begonnen omdat we werken aan een nieuwe visie op de toekomst voor onze mooie sector', stelt Tolboom.

Gezinsbedrijf

Als bestuurder kan Tolboom en zijn medebestuurders van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij de ingezette lijn van de provincie volgen. 'Echter, voor onze Gelderse melkgeitenhouders kan deze stap impact hebben op hun gezinsbedrijf, terwijl ze bijvoorbeeld juist duurzame investeringen wilden doen. Dat dit emoties losmaakt, snappen wij heel goed. We werken met elkaar aan een mooie en duurzame sector', besluit Tolboom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer