Gelderland+zet+een+zwaar+middel+in
Achtergrond
© Twan Wiermans

Gelderland zet een zwaar middel in

Provincie Gelderland heeft met het voorbereidingsbesluit voor de geitenhouderij een zwaar middel ingezet. Diverse fracties uit de Provinciale Staten beamen dit. Ze achten een pas op de plaats noodzakelijk om het inhoudelijke debat te kunnen voeren.

Waar provincie Overijssel ervoor kiest om het nadere onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) af te wachten, kiest Gelderland voor een andere weg. De groei van de geitenhouderij is er voor een half jaar op slot gezet, gesteund door alle fracties in de Provinciale Staten.

Woordvoerders van de partijen spreken over een 'noodrem' om het 'waterbedeffect' door het eerdere besluit in de provincie Noord-Brabant tegen te gaan.

Hoogst uitzonderlijk

CDA-statenlid Kees van Baak noemt het een zwaar middel. 'Ik ben zes jaar Statenlid. Deze maatregel is hoogst uitzonderlijk. Maar voor wie goed op de hoogte is, komt dit niet uit de lucht vallen. Zeker niet na het eerdere besluit in Noord-Brabant. Gelderland ligt dichtbij. We willen een toestroom voorkomen.'

Voor hem is het publieke debat over het onderwerp belangrijk. 'Daarbij gaan we ook graag in gesprek met de geitenhouderij zelf en laten we ons informeren door deskundigen.'
Ook de VVD noemt het besluit 'fors'. 'Ik realiseer me dat het nadelige gevolgen heeft. Er zijn ook bedrijven die uitbreiden om dierenwelzijn te vergroten. Ook dat is nu niet mogelijk', stelt Statenlid Bastiaan Meerburg.

Hij wijst erop dat er een groeiende vraag naar geitenzuivel is. 'Dan is het logisch dat boeren kansen zien. Voor die groei moet ruimte zijn.'

Oplossing

Meerburg laat doorschemeren waar een mogelijke oplossing ligt. 'Hopelijk kunnen we maatwerk bieden als er meer bekend is uit onderzoek. Scholen mogen niet meer dicht langs een snelweg gebouwd worden vanwege de fijnstofuitstoot. Ook bij de uitbreiding van geitenhouderijen kun je kijken naar de afstand tot de bebouwde omgeving.'

Volgens SGP-Statenlid Bennie Wijnne moet het komend half jaar gebruikt worden om inhoudelijk een goed besluit voor te bereiden. 'Ik wil ook meer over het onderzoek weten. Over welke manier het is uitgevoerd en hoe betrouwbaar het is.'

D66 noemt het besluit van de provincie zowel 'voor de hand liggend' als een 'noodzakelijk kwaad'. Statenlid Antoon Kanis: 'We moeten het de inwoners wel uit kunnen leggen.'

Het onderwerp staat mogelijk al 13 september op de agenda van de Statencommissie Ruimtelijke ordening, Landelijk gebied en Wonen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer