'Weekend van het Varken is al het werk waard'

Volop reuring dit weekend bij Van den Berkmortel Breeding in Sint-Oedenrode en de familie Lodewijks in Dongen-Vaart. 'Het weekend van het Varken is al het werk waard', verzekert Doreen van den Berkmortel.

Meer dan tienduizend bezoekers kregen beide bedrijven afgelopen weekend samen te verstouwen. Het zijn de enige twee bedrijven die dit jaar invulling gaven aan het Weekend van het Varken. Jaren was het Weekend van het Varken het pr-evenement van de sector.

Met het verdwijnen van het Productschap voor Vee en Vlees verdween ook de centrale aansturing en de financiële middelen voor het weekend. Op eigen kracht meedoen is voor veel bedrijven niet haalbaar. Zij sluiten daarom door het jaar heen aan bij andere evenementen in de regio.

Sector verdient het

'Wij deden voor de achtste keer mee. Het is ontzettend veel werk, maar wij vinden het te belangrijk om er geen aandacht aan te besteden. Onze mooie sector verdient het. De mensen die komen, gaan positief de deur uit en daar doen we het voor', reageert Doreen van den Berkmortel.

Van den Berkmortel Breeding hield open dag op drie locaties, waar allerlei activiteiten plaatsvonden rondom het varken. Zaterdag kwamen ruim 1500 ouders met kinderen en zondag bood Van den Berkmortel met een groot leger vrijwilligers - waaronder POV-voorzitter Ingrid Jansen- nog eens ruim vijfduizend bezoekers een mooie dag. 'We hebben inmiddels een vaste groep bezoekers en die groeit nog ieder jaar', zegt Van den Berkmortel trots.

EK BBQ

Familie Lodewijks combineerde het Weekend van het Varken met het EK barbecueën. Het EK Whole Hog (hele varken) waaraan vijf Nederlandse teams deelnamen, werd voor het eerst gehouden. Op kleur, smaak en gaarheid wonnen de Turn Pike Smookers uit Lunteren. Astrid Lodewijks heeft de licentie voor volgend jaar al binnen en hoopt dat het EK Whole Hog dan een echt internationaal treffen wordt.

De kwalificatiewedstrijd voor het WK die zondag werd gehouden, is dat met 38 teams al. Op de barbecue lagen zondag deelstukken van kip, varken en rund. Vorig jaar was er voor het eerst een kwalificatiewedstrijd in Dongen. In totaal kwamen beide dagen zo'n vierduizend belangstellenden een kijkje nemen, schat Astrid Lodewijks.

Volgend jaar weer

Het Weekend van het Varken wordt volgend jaar gehouden op 8 en 9 september. Van den Berkmortel Breeding en Lodewijks stellen dan allebei hun bedrijven weer open. 'Het is veel werk, maar meer dan de moeite waard', aldus de ondernemers.

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer