Varkenshoff toont in stal alle levenstadia varken

Na een aanloop periode van drie jaar nam familie Noordman uit Lemelerveld deze week de Varkenshoff in gebruik. Een innovatieve stal met alle levensstadia van een varken in één open, groene ruimte.

In de nieuwe serrestal is het helder licht, groen en fris. De wind die door het open dak binnenkomt, laat het blad aan de bomen zachtjes ruisen.Voor Annemarie en Herbert Noordman komt een lang gekoesterde droom uit. Het hele gezin is betrokken bij het project; dochter Kim en zoon Niels helpen ook bij de dagelijkse werkzaamheden in de Varkenshoff.

Het idee voor de Varkenshoff komt van hovenier en productontwikkelaar Jan Pape, die het vijftien jaar geleden bedacht. De 18 meter brede 47 meter lange stal en 7 meter hoge stal die er nu staat is een gezamenlijk project van de familie Noordman, ID Agro, Geissler installatie techniek en Nijenkamp stalinrichting.

Ideaalbeeld

'In de Varkenshoff willen we het beste van boer en natuur samenbrengen. Thuis hadden wij een gemengd bedrijf en dit beantwoordt aan het ideaalbeeld van toen. Vandaar ook de naam Varkenshoff. Het is een stal van waaruit je het verhaal over de varkenshouderij goed kunt vertellen', zegt Annemarie Noordman.

Thuis hadden wij een gemengd bedrijf en dit beantwoordt aan het ideaalbeeld van toen, vandaar ook de naam Varkenshoff

Annemarie Noordman

Samen met dochter Kim geeft zij wekelijks praktijkles aan studenten van de Groene Welle uit Zwolle en Landstede uit Raalte. Daarnaast komen er jaarlijks veel gasten op het bedrijf. Met de Varkenshoff wil de familie Noordman op een andere manier varkens houden. De meerprijs moet uiteindelijk in de markt worden terugverdiend.

Eetbaar groen

De stal biedt onderdak aan 21 zeugen met bijbehorende biggen en vleesvarkens. Niels Noordman neemt er grotendeels de dagelijkse zorg voor de varkensstapel voor zijn rekening.

Vijf grote plantenbakken delen de stal op in vier segmenten: kraamzeugen, speenbiggen, drachtige zeugen en vleesvarkens. De planten en bomen in de bakken hebben een dubbele functie: het groen is eetbaar en de plantenbakken worden gebruikt om de lucht te zuiveren.

Op de mestgang van de stal bevindt zich een stalen driekant roostervloer met daaronder een ondiepe put met mestschuif en giergoot. Het emitterend oppervlak is zo klein mogelijk gehouden. 'De uitvoering is milieuvriendelijk, werkbaar én betrouwbaar', zegt Herbert Noordman over de keuze.

Crowdfunding

Tegelijk met de in gebruik name van de stal, start de familie Noordman met crowdfunding. 'Wij zien het als mogelijkheid om mensen bij ons bedrijf te betrekken en dierenwelzijn verder te optimaliseren', zegt Kim Noordman die met hulp van DLV Advies de crowdfunding organiseert.

Met geld die de crowdfunding oplevert, wil de familie Noordman onder andere speelmateriaal voor de biggen, douches voor verkoeling en borstels voor de huidverzorging aanschaffen.

Daarnaast is er de wens om een lift te financieren voor minder valide mensen zodat ook die in de bezoekers- annex vergaderruimte kunnen komen en deel kunnen nemen aan workshops, (kinder)feestjes en rondleidingen die de Varkenshoff gaat organiseren. Varkenshoff heeft inmiddels een eigen website en is te vinden op Facebook.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer