Criteria+%27duurzamer+varkensvlees%27
© Marcel Bekken

Criteria 'duurzamer varkensvlees'

De koepel van supermarkten CBL bevestigt dat supermarkten volop in gesprek zijn met hun leveranciers over de criteria voor duurzamer varkensvlees. In de bijgesloten pdf een volledig overzicht van de criteria die gaan gelden voor duurzaam varkensvlees.

‘Het loopt zoals gepland’, zegt manager duurzaamheid Liselotte Hamerlink van CBL. Zij noemt 1 januari 2014 ‘een haalbare deadline’ en vindt het jammer dat de primaire sector daar aan twijfelt. ‘De tests zijn geweest en we zijn nu aan het fine-tunen zodat er over interpretaties geen misverstanden mogelijk zijn.’

CBL, de koepel voor de vleessector COV en LTO maakten in mei afspraken over her verduurzamen van varkensvlees. Dat gaat in fases. Zo mogen met ingang van 1 januari 2014 beerbiggen voor de Nederlandse versmarkt niet meer worden gecastreerd.

Couperen

Verder geldt met ingang van die datum dat zeugen vier dagen na het dekken terug moeten in de groep. De dierenarts moet toestemming geven voor het couperen van de staarten en er een plan van aanpak moet komen om de staarten langer te houden.

Het antibioticagebruik moet op 1 januari 2014 zijn gehalveerd ten opzichte van het gebruik in 2009. Tot slot wordt de waterkwaliteit vier keer per jaar gecontroleerd op de nippel en niet op de bron.

Volledige lijst

De volledige lijst met criteria voor duurzaam varkensvlees, ook die vanaf 2015 gelden, is te vinden in bijgesloten pdf.

Lees meer hierover deze zaterdag inNieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer