Banken optimistisch over toekomst zuivelmarkt

ABN Amro en Rabobank zijn voorzichtig optimistisch over het toekomstperspectief voor de melkveehouderij.

Banken+optimistisch+over+toekomst+zuivelmarkt
© Ruud Ploeg

Dat blijkt uit sectoranalyses die beide banken deze week naar buiten hebben gebracht.

ABN Amro verwacht dat de zuivelmarkt in het derde kwartaal van 2016 een sterk herstel zal doormaken. De interventieaankopen door de EU en de daling van de Europese melkproductie zorgden volgens de bank voor een snelle opschoning van de zuivelmarkt.

Hierdoor kan de melkprijs zich tot het einde van het jaar rond het gemiddelde niveau van 30 cent stabiliseren.

In 2017 zal de marktverbetering zich gestaag voortzetten richting historische gemiddelden. Voor een piek komt 2017 waarschijnlijk te vroeg, ook omdat interventievoorraden nog op de markt komen.

Uitdagingen

Ook Rabobank is optimistisch over het langetermijnperspectief voor de melkveehouderij. De productieomstandigheden in en de strategische ligging van ons land maken de sector 'lang houdbaar'. Wel ziet de bank nog grote uitdagingen op het gebied van milieu en de kostprijs.

'We verwachten dat de sector in staat is die uitdagingen goed op te pakken, waardoor het volume van de Nederlandse melkproductie verder zal toenemen. De melkproductie per koe behoort tot de wereldtop en Nederlandse melkveehouderijen bereiken door geleidelijke schaalvergroting een steeds hogere en efficiëntere productie', stelt Rabobank.

Toegevoegde waarde

Ook ABN Amro onderschrijft de sterke uitgangspositie van de zuivelsector. 'De toekomst van Nederlandse melkveehouders ligt niet in volumegroei, maar vooral in de groei van toegevoegde waarde: van meer naar beter', zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven.

Volgens Berntsen is een focus op de bovenkant van de markt de beste remedie tegen de negatieve gevolgen van prijsvolatiliteit. 'De marktdynamiek kun je er niet mee uitbannen. Maar het zorgt wel voor hogere pieken, minder diepe dalen en een betere gemiddelde melkprijs door de jaren heen.'

Krimp

Ondanks het positivisme verwacht Rabobank de komende jaren een forse krimp van het aantal melkveehouderijen van 17.000 nu naar 12.000 in 2020. De bank voorziet dat de melkproductie in Nederland in die jaren desondanks zal stijgen van 13 miljard kilo naar 14 miljard kilo, onder meer door het verhogen van de mineralenefficiëntie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer