Ctgb pareert conclusie ABN Amro over aardappelteelt

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is het niet eens met de conclusie van ABN Amro dat de aardappelteelt in Nederland dreigt te verdwijnen vanwege onvoldoende beschikbaarheid van goede gewasbeschermingsmiddelen.

Ctgb+pareert+conclusie+ABN+Amro+over+aardappelteelt
© Koos van der Spek

Directeur Luuk van Duijn van Ctgb reageert in een brief op het sectorrapport 'In de ban van de pieper' van ABN Amro. De bank stelt hierin dat de marktpositie van de aardappelteelt in het geding komt vanwege de vertraagde toelating van groene middelen in Nederland en ook vanwege het gebrek aan een level playing field op het gebied van toelatingen in Europa.

Van Duijn wijst erop dat de geharmoniseerde Europese regelgeving de basis is voor het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen. Het Ctgb verbaast zich er dan ook over dat ABN Amro zich in het rapport zorgen maakt over een gelijk speelveld voor aardappeltelers.

Over de snelheid van het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen legt het Ctgb uit aan de bank dat een zorgvuldige beoordeling nodig is om de risico's voor mens, dier en milieu binnen de grenzen te houden. 'Uit de jaarlijkse review van de Europese koepelorganisatie voor middelenfabrikanten blijkt dat dit proces in Nederland niet langer duurt dan in andere Europese landen', schrijft Van Duijn.

Green deal

Voor de toelating van groene middelen gelden in principe dezelfde uitgangspunten, stelt Van Duijn. Wel erkent hij dat hiervoor nog Europese afstemming nodig is. Het Ctgb is met de overheid en partijen uit het bedrijfsleven en de landbouwsector vertegenwoordigd in een green deal om de beschikbaarheid van groene middelen te stimuleren.

Ook zijn er volgens Van Duijn contacten tussen medewerkers van het Ctgb en de Amerikaanse toelatingsautoriteit EPA. Bekeken wordt hoe beide instanties van elkaars gegevens gebruik kunnen maken voor de toelating van groene middelen.

Het Ctgb is tot slot vooral benieuwd waar ABN Amro de conclusies op baseert dat de aardappelteelt in Nederland nadelen ondervindt van het trage toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen, zowel groen als chemisch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer