Suiker+best+presterende+grondstof
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Suiker best presterende grondstof

Met een prijsstijging van meer dan 50 procent is suiker de best presterende agrarische grondstof in 2016, constateert ABN Amro in het analyserapport Agri Monitor.

De situatie op de suikermarkt is na vijf jaar van productieoverschotten behoorlijk veranderd, schrijft ABN Amro in het rapport. Voor het seizoen 2015-2016 voorzien analisten van de International Sugar Organisation (ISO) een wereldwijd tekort van ruim 5,7 miljoen ton suiker. Voor 2016-2017 zal de productie van suiker waarschijnlijk tot meer dan 7 miljoen ton lager zijn dan het verbruik.

De tekorten zorgen ervoor dat de opgebouwde voorraden van de afgelopen jaren in een fors tempo afnemen. ABN Amro gaat ervan uit dat daardoor het prijsniveau voor suiker op het huidige niveau gehandhaafd blijft. Voor de periode tot eind 2017 verwacht de bank een prijs van ongeveer 450 euro per ton voor ruwe suiker.

Bescheiden oogst

De lage producties zijn vooral het gevolg van een tegenvallende oogst in India, normaal de tweede suikerproducent. Verder raffineert het grootste productieland Brazilië minder suiker dan voorgaande jaren. Ook in Europa zorgen de weersomstandigheden voor een bescheiden oogst.

Komende jaren echter zal de Europese suikerproductie uitbreiden vanwege het wegvallen van het suikerquotum. Het gevolg is dat Europa zal veranderen van een netto-importeur in een netto-exporteur van suiker, stelt ABN Amro.

De bank wijst erop dat voor de markt van alle agrarische grondstoffen geldt dat er op de markt veel onzekerheden zijn en daardoor kans op veel prijsvolatiliteit. De prijsvorming is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Verder spelen de wisselkoersen een belangrijke rol. De suikerprijs is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de Braziliaanse reaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer