ABN+Amro%3A+herstel+graanmarkt+is+nog+fragiel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ABN Amro: herstel graanmarkt is nog fragiel

Het optimisme over het prijsherstel op de graanmarkt lijkt te zijn doorgeslagen, stelt Frank Rijkers van ABN Amro. 'Het herstel is nog fragiel.'

Er gloort weer hoop op betere prijzen voor producenten van onder meer tarwe, mais en sojabonen.

Met name de prijzen voor mais en sojabonen zijn sinds het begin van 2016 fors aangetrokken. Prijsstijgingen van respectievelijk 16 en 24 procent hebben ervoor gezorgd dat de markt weer wat meer optimistisch is gestemd.

Optimistisch

Maisprijzen in zowel Chicago als Parijs noteerden eind mei zelfs de hoogste waardes in 11 maanden tijd. Voor sojabonen de hoogste noteringen in ruim 21 maanden tijd.

Rijkers: 'Wellicht is de markt hiermee wat té optimistisch geweest en zijn de prijzen wat te ver omhoog doorgeschoten, maar desalniettemin lijkt de weg omhoog wel te zijn ingezet.'

Speculanten

De stijging in de prijzen heeft ervoor gezorgd dat ook speculanten weer meer interesse krijgen in grondstoffen in zijn algemeenheid, en agrarische grondstoffen specifiek.

In mais wordt momenteel 15 procent meer gehandeld tegenover 50 procent meer interesse voor sojabonen.

Tarwe

Ook voor tarwe is de interesse licht toegenomen (+3 procent), maar Rijkers verwacht geen sterke stijging van de prijs op korte termijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer