ABN Amro: boer mist kansen biomarkt

Nederlandse boeren en tuinders spelen onvoldoende in op de groeipotentie van de biologische markt. Dat stelt ABN Amro in een rapport van het Economisch Bureau Agrarisch en Food.

De deskundigen van de bank zijn optimistisch over de afzetmogelijkheden voor biologisch voedsel. Ze voorspellen voor de komende vijf jaar een omzetgroei van gemiddeld 7 procent per jaar.

Marktaandeel naar 5 procent

Het totale marktaandeel van biologisch zal daardoor toenemen van ongeveer 3 procent nu naar 5 procent in 2020. Om dat mogelijk te maken, moet er wel voldoende biologisch voedsel geproduceerd worden waarschuwt het rapport.

ABN Amro stelt dat handel en verwerkers de kansen voor de biologische markt sneller oppakken dan de boeren en tuinders. Die laatste groep moet volgens het rapport nog een 'grote inhaalslag' maken.

In de kinderschoenen

Met een aandeel van 2,9 procent van het areaal staat de biologische land- en tuinbouw in Nederland 'nog in de kinderschoenen'. Het aantal biologische bedrijven schommelt al jaren rond 1.600 en het areaal neemt slechts mondjesmaat toe, aldus de bank.

Het rapport stelt dat stimulering vanuit de Nederlandse overheid 'zeer gewenst' is om primaire producenten aan te moedigen over te stappen op biologisch. Daarnaast kunnen handel en verwerking bestaanszekerheid bieden aan biologische boeren en tuinders door het aangaan van langjarige relaties op basis van contractafspraken.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer