Geen+aanvullend+PAS%2Dbeleid+voor++Drenthe
Nieuws
© Langs de Melkweg

Geen aanvullend PAS-beleid voor Drenthe

Drentse veehouders die hun bedrijf onder het nog in te voeren Programma Aanpak Stikstof (PAS) willen ontwikkelen, hoeven van provincie Drenthe geen aanvullende maatregelen te verwachten.

Die toezegging deed gedeputeerde Rein Munniksma gistermiddag bij de behandeling van het PAS door Provinciale Staten.

Volgens de bestuurder hoeven er voor Drenthe geen extra maatregelen te worden genomen, naast het rijksbeleid dat wordt ontwikkeld. Dat in tegenstelling tot andere provincies in Oost- en Zuid-Nederland.

Het PAS pakt zo uit dat rond alle twaalf Drentse Natura 2000-gebieden voldoende ontwikkelingsruimte overblijft zonder de natuurwaarden te verstoren, verwacht de gedeputeerde.

Hoe die ruimte precies wordt verdeeld, is overigens nog ongewis. Hier moet nog een verdeelsleutel voor worden afgesproken.

Afwaartse beweging

Waarschijnlijk wordt er één regeling opgesteld voor heel Noord-Nederland. Als het aan Munniksma ligt, wordt die zo ontworpen dat bedrijven die veel ammoniakruimte aanvragen via kavelruil verder van een Naturagebied worden afgeplaatst. 'We willen een afwaartse beweging stimuleren.'

Provinciale Staten drongen gisteren aan op gedegen monitoring van de uitgifte van ammoniakruimte rond natuur. Ze willen voorkomen dat bedrijven via meerdere kleinere aanvragen toch meer bedrijfsontwikkeling vergund krijgen.

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer