Vragen+verdeling+ontwikkelruimte+PAS
Nieuws
© John Oud

Vragen verdeling ontwikkelruimte PAS

Er komt meer duidelijkheid over de ontwikkelruimte voor boeren nabij natuurgebieden. Grote vraag is hoe de ontwikkelruimte wordt verdeeld, zo bleek deze week tijdens een door LTO georganiseerde expertbijeenkomst Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Voor elk Natura 2000-gebied is binnen het PAS ontwikkelruimte beschikbaar. Bedrijven met groeiplannen moeten een beroep doen op de ontwikkelruimte.

De hoeveelheid ontwikkelruimte per gebied wordt bepaald in het PAS programma en hangt af van de daling van de stikstofdepositie in dat gebied. De provincies gaan deze ontwikkelruimte gebruiken voor de uitgifte van vergunningen.

1 mol

Dan rijst de vraag op hoeveel ontwikkelruimte een boer mag rekenen. Het blijkt dat bij aanvragen voor uitbreiding onder de 1 mol geen vergunning nodig is. Wel is er een meldingsplicht.

Hoeveel 1 mol uitbreiding is, hangt af van de situatie en locatie van de boer. Daarbij wordt gekeken naar verschillende factoren zoals welk staltype wordt gebruikt, om welke diersoort het gaat, om welk aantal dieren het gaat en hoever een bedrijf is gelegen van een natuurgebied, ligt het bedrijf afwindig van het natuurgebied of juist niet.

Serieuze plannen

Maar welke boer krijgt de ontwikkelruimte? Maakt een boer die dichtbij een natuurgebied ligt, minder kans op uitbreiding omdat daardoor meer toename van depositie wordt berekend die uit de pot voor ontwikkelruimte moet worden gehaald? En geldt het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'?

'Die vragen moeten op provinciaal niveau worden beantwoord', zegt Siem Jan Schenk, LTO Nederland portefeuillehouder omgeving. ‘Wij willen eerlijke spelregels voor boeren die serieus plannen hebben voor uitbreiding’.

Lees meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer