Kompas%2Daanpak+N%2EH%2E+niet+af+te+dwingen
Nieuws
© John Claessens

Kompas-aanpak N.H. niet af te dwingen

Provincie Noord-Holland vindt de Kompas-projecten in West-Friesland en de Noordkop een goede methode om misstanden aan te pakken en de woonsituatie van arbeidsmigranten te verbeteren, maar kan dit niet afdwingen.

Dat antwoordt het Noord-Hollandse provinciebestuur op vragen van de PvdA-fractie die onlangs een bezoek bracht aan drie woonlocaties in de Noordkop, waaronder 'Polenhotel' De Stek in Wieringerwerf.

Deze locatie vindt de PvdA een goed voorbeeld. 'Fatsoenlijke woonruimte en goede voorzieningen voor een redelijke prijs.'

Standaard

Naast het opzetten van woonlocaties voor arbeidmigranten, is in het kader van het Kompas-project een interventieteam actief dat misstanden opspoort. De PvdA wil dat dit de standaard wordt, maar het provinciebestuur stelt dat dit een zaak van de gemeenten is.

'Tenzij gemeenten hun handhavingstaken hierop structureel niet op orde hebben. Dan kunnen wij op basis van de wet ingrijpen.' Wel ziet de provincie zich een rol 'als aanjager' vervullen om afspraken over huisvesting en handhaving te maken.

Greenport Aalsmeer

Uitrollen van het Kompas-project in de Gooi en Vechtstreek en Zuid-Kennemerland vinden Gedeputeerde Staten niet nodig, 'omdat de problematiek daar klein is'.

Wel gebeurt dat in Greenport Aalsmeer waar met gemeenten, bedrijfsleven, woningcorporaties en andere huisvesters een convenant is afgesloten om 1.700 huisvestingsplaatsen te realiseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer