Energieproject 'Smart Farmer Grid' start

LTO Noord, provincie Groningen en energiebedrijf Enexis gaan onderzoeken hoe agrarische bedrijven omgaan met energie en wat de effecten hiervan zijn op het laagspanningsnetwerk in het buitengebied. Het project 'Smart Farmer Grid' start binnenkort.

Energieproject+%27Smart+Farmer+Grid%27+start
© onbekend

Elf akkerbouwers en melkveehouders doen mee aan het project. Ook wordt een aantal particulieren en een pompgemaal van waterschap Noorderzijlvest ingezet. Voor het project is een elektriciteitsnetwerk geselecteerd in de omgeving van Zuidhorn.

Slim energienet

Volgens de initiatiefnemers vragen duurzame energieproductie, energiebesparing en slimme innovaties vooral in het buitengebied om een slim energienet.

'De toename van het aantal zonnepanelen betekent voor het huidige elektriciteitsnetwerk, dat het nu niet alleen voor de levering van reguliere elektriciteit moet zorgen maar ook voor de afvoer van de opgewekte elektriciteit. Een stabiel net is daarom voor alle partijen van groot belang, ook met het oog op de levensduur van de apparatuur', geven de initiatiefnemers aan.

Tips

Deelnemers krijgen inzicht in hun eigen elektriciteitsverbruik, maar ook in de gevolgen voor het netwerk. Daarnaast krijgen ze tips over hoe slim om te gaan met energie. Voor Enexis zijn de resultaten van belang om te kijken wat de invloed is van het terug leveren van energie aan het netwerk (smart farmer grids).

Het project, dat loopt tot september 2015, wordt uitgevoerd door L’Orèl Consultancy en Projecten LTO Noord in samenwerking met Enexis en heeft een voorbeeldfunctie voor andere gebieden in Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer