Start+teelt+in+DaglichtKas
© Ter Laak

Start teelt in DaglichtKas

Ter Laak Orchids in Wateringen start als eerste praktijkbedrijf met de teelt van phalaenopsis in een DaglichtKas.

Het duurzame kasconcept is ontwikkeld door technisch bedrijf Technokas en Bode Project- en Ingenieursbureau. Het is onder meer uitvoerig getest door Wageningen UR Glastuinbouw. De DaglichtKas is genomineerd voor de GreenTech Innovation Award.

De kas kenmerkt zich door fresnellenzen, die het licht op een collector bundelen. Al het directe zonlicht wordt door de lenzen op een lijn geconcentreerd en opgevangen door de beweegbare collectoren.

Geconcentreerd zonlicht

Bij een moment van te veel licht wordt het directe licht weggevangen en blijft diffuus licht over. Een buitenscherminstallatie is daardoor niet meer nodig. Het geconcentreerde zonlicht warmt de collectoren op en verzamelt energie uit de kas.

Die energie wordt met bekende bestaande technieken opgeslagen en hergebruikt. Het resultaat is een kas die per saldo weinig tot geen energie verbruikt en een optimaal kasklimaat creëert door constant perfect licht bij de plant.

Uitdaging

Richard Ter Laak van Ter Laak Orchids is benieuwd hoe de teelt gaat verlopen. 'Het is een uitdaging om alle nieuwe technieken optimaal te benutten. De eerste indruk is veelbelovend.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer