Aandeel+hernieuwbare+energie+blijft+gelijk
© Nieuwe Oogst

Aandeel hernieuwbare energie blijft gelijk

De opmars van groene stroom, hernieuwbare warmte en biobrandstoffen in het vervoer is vorig jaar tot stilstand gekomen.

Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik bedroeg 4,5 procent. Dat is ongeveer evenveel als in 2012, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vanwege de toegenomen energieproductie in afvalverbrandingsinstallaties steeg het verbruik van hernieuwbare warmte wel, met circa 10 procent.

Biomassa

Maar van groene stroom werd juist 5 procent minder verbruikt. Dit kwam doordat er minder biomassa werd meegestookt in elektriciteitscentrales.

Het aandeel hernieuwbare energie lijkt ruim onder de groei te zitten die nodig is om te voldoen aan Europese doelstellingen. Volgens Europese afspraken moet het Nederlandse aandeel hernieuwbare energie in 2020 naar 14 procent.

Trend

Een jaar geleden constateerde het CBS al dat het verbruik van groene energie in ons land relatief gezien nauwelijks meer toenam. Onder hernieuwbare energie verstaat het statistiekbureau energie uit wind, waterkracht, zon en biomassa.

Tussen 2003 en 2009 groeide het verbruik van deze duurzame alternatieven nog met 0,4 procentpunt per jaar.

Subsidie

Volgens het CBS hing die groei vooral samen met een aantrekkelijke subsidieregeling voor groene stroom en met de introductie van de verplichting tot het gebruik van biobrandstoffen voor vervoer.

ANP

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer