Vol gas maaien kost geld

Wie een perceel vol gas maait, slaat de plank volledig mis. Het kost je onnodig veel liters brandstof.

Vol+gas+maaien+kost+geld
© PPP agro Advies

Dat blijkt uit bevindingen van het netwerk ‘Het nieuwe rijden in de veehouderij’. De deelnemers constateerde dat 20 procent sneller rijden resulteert in 25 procent meer brandstofverbruik.

'Maai dus niet vol gas', aldus netwerkbegeleider Sjon de Leeuw van PPP-Agro Advies. 'Hou het motortoerental aan waarbij het gewenste aftakas toerental bereikt wordt. Dit is veelal ergens tussen de 2.000 en 2.200 toeren per minuut.’

Frontmaaier

Volgens De Leeuw moet het vermogen van de trekker goed worden benut. De deelnemers voerden een proef uit met twee dezelfde trekkers van 160 pk. Bij de ene koppelden ze een front- en achtermaaier met een werkbreedte van 2,80 meter en bij de ander een front- en achtermaaier van 3,10 meter.

'Je verwacht dan dat de grotere maaiers een hoger brandstofverbruik geven, maar dat was niet het geval. Bij de kleinere maaiers lag het verbruik namelijk 25 procent hoger per gemaaide hectare. Dat komt vooral door hogere rijsnelheid die je dan probeert te realiseren.’

· Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer