Voor eerst sinds jaren Q-koorts bij melkschapen

Voor het eerst sinds 2016 is er Q-koorts aangetroffen in Nederland, namelijk op een bedrijf met melkschapen in het Gelderse Brakel. Waarschijnlijk zijn er maar één of enkele jonge schapen besmet met de bacterie, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema in een Kamerbrief.

Voor+eerst+sinds+jaren+Q%2Dkoorts+bij+melkschapen
© Marcel Berendsen

De besmetting is gevonden bij het regulier verplichte tankmelkonderzoek voor melkleverende geiten- en schapenbedrijven. De uitslagwaarde doet vermoeden dat het om slechts één of enkele dieren gaat van de in totaal 83 melkschapen.

Vermoedelijk komt de besmetting van enkele van de 35 jonge niet-gevaccineerde ooien op het bedrijf. Van deze groep hebben er 25 gelammerd en werden daarmee melkgevend. Het positieve melkmonster werd gevonden, nadat deze dieren hadden gelammerd.


Bedrijf geblokkeerd

Na het vinden van het besmette melkmonster is het bedrijf geblokkeerd. Het monster is nogmaals onderzocht bij Wageningen Bioveterinary Research, die de uitslag bevestigde. Vervolgens heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) monsters genomen die ook positief bleken. Het bedrijf is hierna officieel besmet verklaard.

De NVWA is een onderzoek en handhavingstraject begonnen. Mochten er overtredingen zijn ten aanzien van de vaccinatieverplichting, dan wordt een bestuurlijke boete opgelegd.


Vaccineren verplicht voor eerste dekking

Schapen en geiten op bedrijven met meer dan vijftig melkschapen of bedrijven met een publieksfunctie moeten voor de eerste dekking of inseminatie tweemaal worden gevaccineerd tegen Q-koorts. Ieder jaar moet die vaccinatie worden herhaald.

Omdat er mogelijk niet-gevaccineerde dieren zijn afgevoerd naar andere (melk)schapenbedrijven, voert de NVWA een contactonderzoek uit. Daarnaast zoekt de autoriteit uit of er risico's zijn voor de andere dieren op het besmette bedrijf. Het heeft nog 450 runderen (melkvee en zoogkoeien), enkele paarden en zeven honden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer