NVWA dringt aan op vaccinatie Q-koorts

Geiten- en schapenhouders zijn niet goed op de hoogte van de vaccinatieregels rond Q-koorts. Dit blijkt uit gesprekken die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met de veehouders heeft gevoerd. Daarom krijgen ze een digitale nieuwsbrief van de NVWA waarin wordt aangedrongen op vaccinatie.

NVWA+dringt+aan+op+vaccinatie+Q%2Dkoorts
© Willem Paterik

Vaccinatie tegen Q-koorts is verplicht voor alle houders van schapen en geiten die bezoekers toelaten bij hun dieren. Denk aan kinderboerderijen, bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren en boerencampings. De vaccinatieplicht geldt ook voor bedrijven die vijftig of meer melkschapen of -geiten houden.

Schapen en geiten kunnen Q-koorts overdragen op andere dieren en mensen. Tussen 2007 en 2009 hebben duizenden Nederlanders Q-koorts gekregen. Daarom moeten houders van schapen en geiten sinds die tijd hun dieren vaccineren tegen deze infectieziekte. Vaccinatie verkleint de kans op besmetting. En als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden.

Vaccineren en registreren voor augustus

De verplichte Q-koortsvaccinatie is maximaal twaalf maanden geldig en moet ieder jaar voor 1 augustus uitgevoerd zijn. De verplichte vaccinatie moet ook voor die datum voor ieder dier worden vastgelegd in het identificatie- en registratiesysteem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor publieksbedrijven geldt verder dat zij geen bezoekers bij hun dieren mogen toelaten, als hun dieren niet of niet op tijd zijn gevaccineerd.

De NVWA controleert of aan de vaccinatieplicht is voldaan. Geiten- en schapenhouders die hun dieren niet of niet op tijd hebben laten vaccineren, kunnen een boete krijgen van 2.500 euro. Voor het niet of niet op tijd registreren van de vaccinatie kan de NVWA een boete van 1.500 euro opleggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer