Zoönosen kunnen nooit helemaal worden uitgebannen

Van dier op mens overdraagbare ziekten zullen nooit helemaal verdwijnen, staat in een reeks artikelen over zoönosen op nieuwssite Nemo Kennislink. Zelfs niet als iedereen in Nederland veganistisch wordt en er geen landbouwhuisdieren meer worden gehouden.

Zo%C3%B6nosen+kunnen+nooit+helemaal+worden+uitgebannen
© Dirk Hol

Viroloog Wim van der Poel gaat op de wetenschappelijke nieuwswebsite Nemo Kennislink in op de vraag of de uitbraak van zoönosen is te voorkomen als heel Nederland vegan wordt. Volgens zijn inzichten zou Nederland zonder het houden van landbouwhuisdieren absoluut niet gevrijwaard blijven van ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen.

Wel wordt volgens Van der Poel het aantal virussen gereduceerd, zoals het vogelgriepvirus. 'De kans op van dieren op mensen overdraagbare ziekten wordt niet ineens nul als hier geen vee meer wordt houden. Alleen het lokale risico is iets terug te dringen', stelt hij. 'Opkomende zoönosen van de laatste tientallen jaren zijn in veel gevallen niet in Nederland ontstaan.'

Aanpakken op Europees niveau

Een voorbeeld is het vogelgriepvirus dat sinds 2021 de wereld overgaat en ooit is ontstaan in Chinees pluimvee. Uitwerpselen van migrerende watervogels herintroduceren wereldwijd keer op keer het virus. 'Wil je zoönosen in Nederland echt reduceren via inkrimping van de veestapel, dan moet je dat minstens op Europees niveau aanpakken', stelt de virusexpert .

Daarnaast gaat Van de Poel genuanceerd in op Q-koorts, de effecten van bevolkingsgroei en meer natuur met extra wildleven in Nederland en de invloed op antibioticaresistentie. Lees zijn gehele bijdrage en andere verhalen uit die reeks op Nemo Kennislink.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer