Dierenarts+vaccineert+tijdig+tegen+Q%2Dkoorts
Nieuws
© Willem Paterik

Dierenarts vaccineert tijdig tegen Q-koorts

Dierenarts Sebastian Claessens is druk met melkgeiten vaccineren tegen Q-koorts. In Noord-Brabant is dit steeds gangbaarder. Al zeker de helft van de bij de Dierenartsen Midden-Brabant aangesloten geitenhouders heeft deze klus al laten verrichten.

Melkgeitenhouders moeten hun geiten ouder dan drie maanden ieder jaar voor 1 augustus vaccineren. Omdat de bescherming van het vaccin twaalf maanden is gegarandeerd, is vaccinatie binnen twaalf maanden na de vorige een must.

'Als dierenartsenpraktijk proberen we veehouders proactief te helpen om tijdig de vaccinatie te herhalen. Via een sms-bericht een maand voordat de bescherming van het vaccin verloopt, geven we de veehouder de tijd om een afspraak te maken. Hoewel de verantwoordelijkheid van de vaccinatieplicht bij geitenhouders ligt, merken we dat ze onze inspanning waarderen in de drukke lammertijd.'

Melkproductie

Vorige week vrijdag was Claessens geiten aan het vaccineren bij Patrick Buiks in Teteringen. Hij signaleert dat veel geitenhouders bewust kiezen voor vaccinatie vrij vlug na het aflammeren. 'Dan stijgt de melkproductie van de geiten.'

Als entreactie wordt nog weleens een lichte voeropname- en melkproductiedaling gezien. Doordat de dieren nog stijgen in melkproductie, kunnen ze deze reactie op een vaccinatie redelijk goed compenseren. Na de piekproductie daalt de melkgift. Wie dan vaccineert, verliest op lange termijn meer melk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer