'Koppel vaccinatiemoment Q-koorts aan specifieke maand'

Een jaarlijkse vaccinatie tegen Q-koorts is verplicht voor de meeste geiten- en schapenbedrijven. Soms lukt dit niet binnen het jaar, met een geldboete tot gevolg. 'Koppel het vaccinatiemoment daarom aan een specifieke maand', zegt dierenarts Reinard Everts.

%27Koppel+vaccinatiemoment+Q%2Dkoorts+aan+specifieke+maand%27
© Marcel Berendsen

Q-koortsvaccinatie is verplicht voor geiten- en schapenhouders die meer dan vijftig dieren voor de melkproductie houden of bezoekers op het erf ontvangen. In dit laatste geval gaat het om bedrijven met een publieksfunctie. 'Dus ontvang je jaarlijks de schoolklas van je kind op het erf, dan behoor je ook tot die categorie', zegt dierenarts Reinard Everts van de Schapendokter.

De vaccinatie dient minimaal drie weken voor de dekking of inseminatie van het dier plaats te vinden. En binnen twaalf maanden van de vorige vaccinatie. Helaas lukt het schapen-of geitenhouders niet altijd om hun dieren binnen het jaar te vaccineren. Everts: 'Soms zijn ze één of twee dagen te laat, maar hebben dat niet in de gaten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet dat als een economisch delict en schrijft zo een boete uit van 2.500 euro.'

Het euvel bij de huidige regels is dat je binnen twaalf maanden opnieuw moet vaccineren. In de praktijk zorgt dit ervoor dat de veehouder jaarlijks een paar dagen inloopt. Vaccineerde je vorig jaar op 1 mei, dan moest je dat dit jaar al op 30 april doen.

De NVWA ziet te laat vaccineren als een economisch delict en schrijft zo een boete uit van 2.500 euro

Reinard Everts, dierenarts bij de Schapendokter

Doordat schapen- en geitenhouders elk jaar wat dagen inlopen, komt er volgens Everts een moment dat het vaccineren in het aflammerseizoen valt. En dat is niet wenselijk vanwege de stress die een vaccinatie met zich meebrengt. 'Het is ook niet praktisch om het vaccinatiemoment te verplaatsen naar de periode voor aflammeren, omdat je geen drachtige dieren mag vaccineren', zegt de dierenarts. 'En haal je het nog verder naar voren, dan loop je het risico dat de vaccinaties elkaar te vroeg opvolgen.'

Om dit soort problemen te voorkomen zou de regelgeving moeten worden aangepast, vindt Everts. 'Kijk niet naar de datum van vaccinatie, maar naar de maand. Vaccineert iemand in april, dan dient hij dat de volgende jaren weer in die maand te doen.'

De dierenarts vindt het verder raar dat schapenhouders met melkgevende dieren ook een verplichte Q-koortsvaccinatie moeten uitvoeren. 'Het is nooit aangetoond dat schapen vaker Q-koorts overbrengen dan bijvoorbeeld koeien. Maar schapen lijken blijkbaar op geiten en vallen in het beleid onder de kleine herkauwers.'


Niet vergeten

De Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk adviseert schapen- en geitenhouders nadrukkelijk om de vaccinatie niet te vergeten. Gezien het risico voor overdracht van deze ziekte naar mensen, worden ook alle hobbyhouders geadviseerd te vaccineren tegen Q-koorts.

Volgens de praktijk controleert de NVWA streng of dieren gevaccineerd zijn en of dit goed is verwerkt in de administratie. 'Daarom is het aan te raden tijdig een afspraak in te plannen. Het niet naleven kan leiden tot sancties zoals een geldboete', schrijft de dierenartsenpraktijk in haar nieuwsbrief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer