UMC: nog altijd sterven mensen aan chronische Q-koorts

De Q-koortsuitbraak in Nederland tussen 2007 en 2011 leidt nog steeds tot sterftegevallen. Dat blijkt uit de laatste update van de Nationale Chronische Q-koorts Database. Daarin worden in totaal 116 sterftegevallen gemeld. In 2018 waren het er 95, meldt UMC Utrecht.

UMC%3A+nog+altijd+sterven+mensen+aan+chronische+Q%2Dkoorts
© Twan Wiermans

Jaren geleden raakten veel mensen besmet met de Q-koortsbacterie, Coxiella burnetii. Q-koorts wordt veroorzaakt door deze bacterie die overgaat van dieren op mensen. Bij de meeste mensen verdwijnt de bacterie uit het lichaam, maar niet bij iedereen. In dat geval is er sprake van chronische Q-koorts

Sinds dit bekend is, worden de gegevens van patiënten met chronische Q-koorts verzameld in de Nationale Chronische Q-koorts Database. Dit is een samenwerking van het UMC Utrecht, het Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


585 patiënten met chronische Q-koorts

Van bijna alle ziekenhuizen in Nederland zijn de gegevens weer aangevuld. Inmiddels telt de chronische Q-koorts database 585 chronische Q-koortspatiënten. Hiervan hebben 350 een bewezen chronische Q-koortsinfectie en 97 een waarschijnlijke chronische Q-koortsinfectie. 138 hebben een mogelijke chronische Q-koortsinfectie.

Die 585 patiënten zijn er 66 meer dan in 2018 werden geregistreerd. Volgens de onderzoekers is het opvallend dat zelfs tien jaar na het einde van deze grote uitbraak er nog steeds nieuwe gevallen van chronische Q-koorts zijn gediagnosticeerd bij patiënten die jaren geleden zijn besmet.


Hogere s

In de groep van 350 patiënten met een bewezen chronische Q-koortsinfectie is bijna 30 procent hieraan overleden. Omdat de diagnose vanwege de onbekendheid van chronische Q-koorts vaak is gemist, zal het daadwerkelijke aantal overlijdens door Q-koorts hoger zijn, stellen de onderzoekers. Deze gegevens laten volgens hen zien dat een uitbraak nog heel lang daarna nieuwe slachtoffers kan veroorzaken.

In de Nationale Chronische Q-koorts Database worden sinds 2010 gegevens van alle chronische Q-koortspatiënten verzameld uit inmiddels 45 ziekenhuizen. Chronische Q-koorts is een zeldzame aandoening en door het beperkte aantal patiënten is onderzoek doen in deze groep ingewikkeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer