Afzet gewasbeschermingsmiddelen daalde in 2022 met 4 procent

De afzet van gewasbeschermingsmiddelen is in 2022 afgenomen naar 8,9 miljoen kilo werkzame stof. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) op basis van voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afzet+gewasbeschermingsmiddelen+daalde+in+2022+met+4+procent
© Job Hiddink

De afzet ligt al sinds 2018 onder de 10 miljoen kilo werkzame stof. In 2022 bedroeg de afzet, exclusief microbiologische middelen en middelen van botanische oorsprong, 8,7 miljoen kilo. Dat betekent dat het aandeel chemisch uitkomt op 97,1 procent, zo blijkt uit de CBS-cijfers.

Vooral door het volledig wegvallen van de verkoop van het fungicide mancozeb is in 2022 10 procent minder middelen afgezet in de categorie schimmels en bacteriën. In dat jaar is 3 miljoen kilo verkocht aan fungiciden en bactericiden. De afzet voor middelen van onkruiden en loofdoding nam met 5 procent toe tot 2,7 miljoen kilo in 2022.Voor het bestrijden van insecten en mijten is in 2022 bijna 2,3 miljoen kilo aan middelen verkocht. Dat is een daling van 15 procent vergeleken met 2021. De afzet van de overige middelen voor grondontsmetting, plantengroeiregulatie en slakkenbestrijding bedroeg 1,1 miljoen kilo in 2022.


Het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen en daarmee ook de verkoop ervan, wordt bepaald door een mix van variabelen, schrijft CLO. Schommelingen in de afzet komen door de jaarlijks wisselende gewasarealen binnen de landbouw en de mate waarin ziekten, plagen en onkruiden voorkomen. Wat ook meespeelt, zijn het beschikbare middelenpakket, de middelenkeuze en in hoeverre geïntegreerde gewasbescherming is toegepast.

De relevantste variabele is het weer; de weersomstandigheden tijdens de gewasgroei wisselen ieder seizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer