KAVB: bollentelers onterecht beschuldigd van gebruik dinoterb

Er moet snel onderzoek worden gedaan waar de hoge concentraties van het bestrijdingsmiddel dinoterb in Noord-Hollandse oppervlaktewateren vandaan komt. Dat stellen de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en diverse Noord-Hollandse politieke partijen.

KAVB%3A+bollentelers+onterecht+beschuldigd+van+gebruik+dinoterb
© Han Reindsen

De afgelopen weken bleek het middel, dat sinds 1998 niet meer mag worden gebruikt, in hoge concentraties aanwezig te zijn in meerdere Noord-Hollandse wateren.

Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) stelde daarop dat het middel illegaal wordt gebruikt in de sierteelt, ook omdat gemeten concentraties hoger zijn dan op dezelfde meetpunten in 2012 en 2013. Dat sluit volgens MOB uit dat de aangetroffen stof het gevolg is van historische uitspoeling.

'Het kan niet zo zijn dat de bescherming van de volksgezondheid nog langer ondergeschikt wordt gemaakt aan de belangen van de sierbloementeelt door oogluikend het gebruik van illegale en giftige middelen toe te staan', zegt MOB-voorzitter Johan Vollenbroek.


Verontwaardiging

De conclusie van MOB leidt tot verontwaardiging. Volgens CDA Noord-Holland wordt onterecht de schuld bij bollentelers neergelegd. 'Dinoterb wordt al lang niet meer gebruikt en het middel is ook op plekken gevonden waar geen bloembollen worden geteeld', constateert CDA-Statenlid Willemien Koning. Haar partij wil dat provincie Noord-Holland onderzoekt waar het middel vandaan komt. Ook GroenLinks-PvdA heeft om opheldering gevraagd.


Koning: 'Volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan er nog een andere oorzaak zijn van dinoterb in het oppervlaktewater. Door de enorme regenval van afgelopen maanden kunnen oude, onafgebroken stoffen naar boven komen.'

De KAVB stelt dat dinoterb überhaupt nooit is geleverd aan bollenbedrijven in Noord-Holland, zo blijkt uit navraag bij leveranciers van het middel Agrifirm, CropLife NL, Van Iperen en CAV Agrotheek.


Diepgaand onderzoek

De organisatie roept ook op tot een diepgaand onderzoek en stoort zich aan de beschuldiging van de sector. 'Zoals het er nu naar uitziet, wordt onze sector onterecht beschuldigd. Het wordt onderschat wat dit met onze telers doet die elke dag bezig zijn met vermindering van middelengebruik', stelt de KAVB in een reactie.

KAVB-voorzitter Jaap Bond: 'Het vreemde is dat dit middel in de bollensector nooit is gebruikt en nooit is geleverd. Hier moet een onderzoek komen dat laat zien waar dit middel vandaan komt. Voor veel telers is dit afschuwelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer