Bollensector wil MOB aanklagen: 'We zijn er wel een beetje klaar mee'

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) overweegt juridische stappen tegen MOB-voorman Johan Vollenbroek. De belangenbehartiger voor bloembollentelers wil de organisatie van de milieuactivist aanklagen voor smaad en laster.

Bollensector+wil+MOB+aanklagen%3A+%27We+zijn+er+wel+een+beetje+klaar+mee%27
© Han Reindsen

Dat zegt KAVB-voorzitter Jaap Bond in reactie op enkele recente uitingen van MOB over in Noord-Holland aangetroffen verboden gewasbeschermingsmiddelen. Enkele weken geleden wees de milieuorganisatie al naar de sector toen het sinds 1998 verboden middel dinoterb werd aangetroffen. Deze week gebeurde dat met het verboden insectenbestrijdingsmiddel fenchloorfos, dat volgens meetresultaten in de natuur tussen Petten en Callantsoog is gevonden.

Fenchloorfos is een in de Europese Unie verboden en giftige stof. MOB vermoedt dat deze illegaal is gebruikt in de bollenteelt. Volgens de organisatie is de stof in 2022 ineens opgedoken in de meetresultaten van zowel de bestrijdingsmiddelenatlas als de meetdata van Aqua Desk, terwijl dit in de jaren daarvoor niet het geval was. Volgens Bond is dit middel, net als dinoterb, nooit gebruikt door de bollensector.


'Bewuste hetze'

'We zijn er inmiddels wel een beetje klaar mee', zegt Bond. 'Onze juristen zijn nu alle publicaties en uitingen van MOB bij elkaar aan het zoeken om te kijken of we ze voor smaad en laster kunnen aanklagen.' Volgens Bond begint het steeds meer op een bewuste hetze richting de bollensector te lijken. 'Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet nu onderzoek naar de aangetroffen middelen, maar meneer Vollenbroek wacht dat niet af. Ik ben echt woedend op die man.'

Woensdagavond sprak Bond namens de sector in bij een vergadering van het hoogheemraadschap. 'En ook daar beschuldigde Jantine Leeflang van MOB de bollensector', stelt hij. 'Het gebied waar het om gaat is nota bene al vijftig jaar in beheer bij Natuurmonumenten, het is hun water. En ook die wijzen naar de bollensector. Waar halen ze het vandaan? Dit krijgt nu wel heel vervelende vormen.'

MOB publiceerde woensdag een bericht waarin ze stelt dat in Natura 2000-gebied Zwanenwater en omliggende wateren, behalve fenchloorfos en dinoterb, ook de middelen tefluthrin, pendimethalin, trichloorfon, bromofos-ethyl en cybutrine zijn aangetroffen. Deels betreft het te hoge concentraties van toegestane middelen, deels verboden dan wel nooit toegelaten middelen.


'In strijd met Natura 2000-doelen'

'Dit roept grote vragen op over de bescherming van de het Natura 2000-gebied het Zwanenwater. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in het Zwanenwater is in strijd met de doelstellingen van Natura 2000, en dus ook met de Habitatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water', concludeert MOB-voorman Vollenbroek.

De milieuorganisatie wijst naar de agrarische sector als bron van de vervuiling. Volgens de organisatie hield in 2022 een derde van vijfhonderd door de NVWA geïnspecteerde groente- en fruittelers zich niet aan de geldende wet- en regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen.

Daarnaast werd bij controles van importeurs, distributeurs en onlineverkopers geconstateerd dat er niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en biociden worden aangeboden en verkocht. Fenchloorfos en het eerder aangetroffen dinoterb zijn 'nog maar het topje van de ijsberg', stelt MOB.


Volgens Bond is fenchloorfos, net als dinoterb, überhaupt nooit geleverd aan de bloembollensector. 'Het is helemaal geen interessant middel om te gebruiken, er zijn veel betere initiatieven. Dus ik weet echt niet waar het vandaan komt. Mocht het wel van een teler komen, dan is dat niet alleen een heel domme teler, maar wordt diegene ook meteen geroyeerd als KAVB-lid. De afgelopen jaren hebben we dat een paar keer moeten doen. Wij nemen het zeer scherp op als iemand het verpest voor collega's.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer