Waterschap gaat herkomst bestrijdingsmiddel dinoterb onderzoeken

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat onderzoeken wat de bron is van het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb dat recent in oppervlaktewater in delen van de regio is aangetroffen. Het middel is sinds 1998 verboden.

Waterschap+gaat+herkomst+bestrijdingsmiddel+dinoterb+onderzoeken
© Nieuwe Oogst

Dat laat het Noord-Hollandse waterschap weten in reactie op vragen die hier de afgelopen weken over rezen. Zowel vanuit de provinciale politiek als vanuit belangenbehartiger Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) werd opgeroepen een onderzoek in te stellen.

'Het is onbekend hoe, wanneer en waarom deze stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen', schrijft het waterschap in een toelichting. Hoogheemraad Jos Beemsterboer, verantwoordelijk voor waterkwaliteit, waarschuwt dat er geen enkele concrete aanwijzing is voor een mogelijke overtreding. 'Elke beschuldiging aan welk adres dan ook is voorbarig', aldus Beemsterboer.


De afgelopen weken bleek het middel, dat 26 jaar niet meer mag worden gebruikt, in hoge concentraties aanwezig te zijn in meerdere Noord-Hollandse wateren. Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) stelde daarop dat het illegaal wordt gebruikt in de sierteelt. Ook omdat de gemeten concentraties hoger zijn dan op dezelfde meetpunten in 2012 en 2013. Dat sluit volgens MOB uit dat de aangetroffen stof het gevolg is van historische uitspoeling.

De KAVB stelt dat dinoterb überhaupt nooit is geleverd aan bollenbedrijven in Noord-Holland, zo blijkt uit navraag bij leveranciers Agrifirm, CropLife NL, Van Iperen en CAV Agrotheek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer