Tijdelijke vrijstellingen voor middelen tegen kever en schurft in fruitteelt

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) realiseerde in samenwerking met Prisma, de organisatie van biologische fruittelers, voorlopige vrijstellingen voor de inzet van de gewasbeschermingsmiddelen Raptol en Curatio in appels en peren. Deze middelen mogen vanaf zaterdag 16 maart worden ingezet.

Tijdelijke+vrijstellingen+voor+middelen+tegen+kever+en+schurft+in+fruitteelt
© Marcel Berendsen

Voor beide middelen gaat het om tijdelijke toelatingen. Raptol mag in de teelt van appels tegen de appelbloesemkever tot 15 april worden ingezet. Tegen schurft in de biologische teelt van appels en peren mag het middel Curatio tot 28 juni worden gebruikt.

Aan beide vrijstellingen zijn nog aanvullende voorwaarden verbonden. Zo geldt het voorschrift dat de twee middelen alleen mogen worden toegepast, als op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit ten minste de klasse DRT99. Daarbij is een combinatie met een teeltvrije zone van ten minste 450 centimeter verplicht. Dat het besluit zo lang op zich heeft laten wachten, komt volgens NFO door deze strikte spuitdrift reducerende voorschriften.


Gecontroleerde distributie

Als extra waarborg dat Raptol en Curatio correct worden toegepast, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gecontroleerde distributie verplicht. Dit houdt in dat deze twee middelen alleen worden verkocht aan fruittelers die de beschikking hebben over de vereiste spuittechniek en mits hun percelen voldoen aan de genoemde teeltvrije zone. Fruittelers die de middelen willen inzetten, moeten dat dan ook kunnen aantonen bij hun bestelling bij de leverancier.

Met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt op korte termijn geëvalueerd waarom de besluitvorming zo lang heeft geduurd, belooft NFO. 'Onze hoofdinzet voor de komende maanden is om reguliere toelatingen voor de appelbloesemkever en schurft te krijgen. Als dat niet tijdig is te realiseren, is voor volgend jaar opnieuw een vrijstelling nodig. Daar moet dan wel tijdig duidelijkheid over zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer