Melkprijsvergelijking oktober laat lichte daling zien

Bij de Europese Melkprijsvergelijking van EDF en ZuivelNL komen de berekende voorschotmelkprijzen in oktober 2023 uit op gemiddeld 40,64 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is 0,70 euro minder dan in september en 13,50 euro minder ten opzichte van oktober 2022. Eind dat jaar bereikte de melkprijs een recordhoogte, waarop deze ging dalen.

Melkprijsvergelijking+oktober+laat+lichte+daling+zien
© Twan Wiermans

De daling van oktober ten opzichte van september kwam mede doordat de melkprijzen in Frankrijk onder druk stonden. Het algehele beeld in Europa is stabiel. In de Verenigde Staten wordt wel een scherpe daling van de melkprijs gezien.

In Frankrijk toont vooral Danone een forse daling van 2,50 euro, doordat zowel de referentieprijs voor de Franse markt, als de prijs voor de exportmarkt daalde. De melkprijs wordt voor 80 procent bepaald door de referentieprijs en 20 procent door de exportprijs. Verder viel in oktober de bonus 'prime regularité' weg, die zorgt voor een extra prijsdaling van bijna een halve euro.

Voor Lactalis, Milcobel en Hochwald ligt de melkprijs 1 euro per 100 kilo lager. Voor Savencia komt die prijs 0,82 euro lager uit. Een hogere kwaliteitspremie temperde daarbij de daling.Lichte dalingen zijn er voor Royal FrieslandCampina, met een min van 0,20 euro, en Arla, dat 0,15 euro lager uitkwam.

Verder houden DMK, Valio, Sodiaal, Dairygold, Glanbia en Kerry Agribusiness de melkprijs ongewijzigd. Een plus van 1,30 euro was er voor Capsa Food, terwijl de melkprijs van Saputo Dairy uit het Verenigd Koninkrijk zelfs met 1,40 euro steeg.

Het Zwitserse Emmi, dat buiten de vergelijking valt, noteert omgerekend 1 euro lager. Dit is mede het gevolg van een lagere seizoenstoeslag. Fonterra houdt de melkprijs gelijk, de lichte daling komt door de wisselende valutakoersen.

De USA-melkprijs is in oktober gedaald met omgerekend 2,50 euro per 100 kilo. Uitgedrukt in dollars is de Amerikaanse klasse III-melkprijs gedaald van 18,40 dollar in september naar 16,84 dollar per hundredweight, oftewel 46,56 kilo, in oktober. Deze daling komt vooral door een lagere eiwitwaardering, de door het landbouwministerie USDA gerapporteerde eiwitprijs is meer dan gehalveerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer