Internationale melkprijsvergelijking: juni ruim euro lager

De berekende voorschotmelkprijzen bij de internationale melkprijsvergelijking komen in juni 2023 uit op gemiddeld 42,65 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een daling van 1,10 euro ten opzichte van mei. De gemiddelde melkprijs in juni 2023 ligt 7 euro lager dan in dezelfde maand in 2022.

Internationale+melkprijsvergelijking%3A+juni+ruim+euro+lager
© Twan Wiermans

Ondanks dat de gemiddelde melkprijs in juni opnieuw daalde, zijn de dalingen minder groot dan de afgelopen maand en zijn er ook meer zuivelondernemingen waar de melkprijs gelijk was aan de vorige maand. Buiten Europa is de prijs van de Amerikaanse klasse III-melkprijs nog steeds dalend en is Fonterra het nieuwe seizoen gestart met een lagere verwachtingsmelkprijs dan waarmee de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie vorig seizoen is geëindigd.

Terwijl de melkprijs van de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel gelijk blijft, daalde de melkprijs van DMK in juni opnieuw met 2,05 euro. Ook in juli wordt een daling verwacht. De melkprijs is inclusief een gemiddelde bonus van 50 cent voor deelname aan het duurzaamheidsprogramma Milkmaster. In de berekende melkprijs zit ook de toeslag voor het gebruik van gmo-vrije melk.



De Duitse zuivelcoöperatie Hochwald liet een daling zien van 3 euro. Deze prijs is inclusief een duurzaamheidstoeslag – Cool Farm Tool – van 60 cent en een toeslag van 1 euro voor gmo-vrij per 100 kilo melk. De prijs voor de Zweeds-Deense zuivelcoöperatie Arla lag 2 euro lager. Deze prijs is inclusief een duurzaamheidstoeslag van 1 euro voor de klimaatcheck. Eenzelfde toeslag geldt voor gmo-vrije melk.

Voor de coöperatieve Spaanse zuivelonderneming Capsa Food veranderde de melkprijs niet. De berekende melkprijs van Capsa Food is gebaseerd op een gemiddelde van de A-prijs (70 procent) en een B-prijs (30 procent). De hoogte van de prijs wordt voornamelijk bepaald door de bijzondere toeslagen die niet apart zijn vermeld, maar wel zijn opgenomen in de berekende melkprijs.

De melkprijzen voor de Finse zuivelcoöperatie Valio en het Franse zuivelbedrijf Savencia bleven gelijk. Deze maand is de melkprijs van het Franse zuivelconcern Danone niet meegenomen in het berekende gemiddelde, omdat deze van de maand mei is. De melkprijs van juni was niet te berekenen. Bij de Franse zuivelonderneming Lactalis daalde de melkprijs met 1,2 euro. Deze prijs is inclusief een bonus van in totaal 57 cent per 100 kilo voor deelname aan het nationale programma 'Charte des Bonnes Pratiques d'Elevage' en het driepartijencontract Scamark.


Stijging Sodiaal

Voor de Franse zuivelcoöperatie Sodiaal was er in juni een stijging van 50 cent per 100 kilo ten opzichte van mei. Anders dan voorheen wordt gerekend met een gemiddelde basisprijs en niet meer met een A- en een B-prijs. De melkprijs is inclusief een premie van 15 cent per 100 kilo voor deelname aan het duurzaamheidsprogramma 'La Route du Lait'.

Voor Saputo Dairy UK is er een daling van omgerekend 1,7 euro voor juni, terwijl voor juli 1,1 euro minder wordt uitbetaald. In de berekende melkprijs is gerekend met een seizoenskorting van 2 cent. Die werd overigens ook in mei al uitbetaald. Ook bij de Ierse zuivelcoöperatie Dairygold daalde de melkprijs met 2 euro per 100 kilo melk. Eenzelfde daling was er voor het Ierse Glanbia Ingrediënts, terwijl de Ierse zuivelcoöperatie Kerry de melkprijs ongewijzigd liet.


FrieslandCampina gelijk

De melkprijs van FrieslandCampina voor juni bleef gelijk aan die voor mei. De berekende melkprijs is inclusief een gemiddelde toeslag van 25 cent per 100 kilo voor het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma 'Foqus planet' en een gemiddelde toeslag voor weidegang van 66 cent per 100 kilo.

De melkprijs van het Zwitserse Emmi bleef ongewijzigd. Wel was er van januari tot en met mei een korting van 4 Zwitserse francs. Voor juni gold die korting niet meer.

Het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra startte de melkprijsverwachting in het nieuwe seizoen met een bedrag van 8 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milk solids. Omgerekend is dit 34,58 euro per 100 kilo melk. De melkprijs is lager dan vorig jaar. Dit komt mede doordat er minder vraag vanuit China wordt verwacht.

Ook deze maand is de USA melkprijs gedaald. Uitgedrukt in dollars daalt de Amerikaanse klasse III-melkprijs van 16,10 dollar in mei naar 14,91 dollar per cwt (hundredweight (46,56 kilo) in juni. Omgerekend is dit een daling van 2,5 euro per 100 kilo melk, waardoor deze op 35,15 euro komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer