Gemiddelde van melkprijsvergelijking zakt met 2,81 euro

De gemiddelde berekende voorschotmelkpijs lag in maart met 48,97 euro per 100 kilo standaardmelk 2,81 euro lager dan in februari. Dit blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF). Daarmee daalde het gemiddelde iets harder dan in februari, toen de melkprijs 2,57 euro lager uitkwam dan in januari.

Gemiddelde+van+melkprijsvergelijking+zakt+met+2%2C81+euro
© Twan Wiermans

De gemiddelde melkprijs in maart lag 5,12 euro ofwel 11,7 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee nam het positieve verschil in het maandgemiddelde ten opzichte van dezelfde maand in het voorafgaande jaar voor de vierde achtereenvolgende keer af.

Dat de gemiddelde melkprijs in maart opnieuw daalde komt vooral doordat de melkprijs van de meeste ondernemingen verder terugviel, in reactie op de afkoeling op de internationale zuivelmarkt. Opvallende uitzonderingen op deze ontwikkeling vormen vooralsnog een aantal Zuid-Europese ondernemingen en Valio uit Finland, die de prijzen nog min of meer stabiel hielden.

Bij de melkprijsvergelijking van februari was het ook bijzonder dat vooral Noord-Europese ondernemingen een daling lieten zien en de Zuid-Europese ondernemingen stabiel of nagenoeg stabiel bleven. Het lijkt erop dat de Zuid-Europese landen minder onderhevig aan veranderende marktomstandigheden.



De daling van Milcobel voor februari is inclusief een correctie op de berekende melkpremie van 0,98 euro per 100 kilo, waardoor deze voor deze tweede maand zakt van 47,98 euro naar 47 euro. De notering voor maart ligt daar dan weer 4,50 euro onder. Inmiddels is de melkprijs voor april bekend, die blijft gelijk aan die van maart.


Opnieuw forse daling DMK

De melkprijs van het Duitse DMK daalde in maart met 7,20 euro per 100 kilo. In februari zakte die melkprijs met ditzelfde bedrag. Hochwald stelde de melkprijs met 3 euro omlaag bij. Eenzelfde daling werd ook in februari doorgevoerd. Voor Arla was de min voor maart 4 euro, voor februari was dit nog 3 euro. Inmiddels is daar de nabetaling over de in 2022 geleverde melk naar beneden bijgesteld van 1,89 euro naar 1,63 euro per 100 kilo.

Voor Capsa Food, Valio en Danone (A-prijs) zijn de melkprijzen ongewijzigd. Wel is bij Valio de melkprijs voor januari en februari bijgesteld door de duurzaamheidspremie van 2 euro per 100 kilo weer mee te nemen. Bij Lactalis bleef de melkprijs eveneens gelijk, hier is de bijdrage vanuit het Scamark-driepartijencontract in maart verhoogd van 0,36 euro per honderd kilo naar 0,54 euro. Voor Savencia werd een daling van 1 euro per 100 kilo standaardmelk doorgevoerd, terwijl de A-prijs voor Sodiaal-melk met 1,90 euro per 100 kilo daalde.


Vertekend beeld Glanbia

Bij Glanbia Ingredients Ireland lijkt de daling met 1,10 euro klein. Dit komt doordat deze maand een incidentele, aan de weersomstandigheden gerelateerde toeslag werd uitbetaald van 1 euro per kilo op alle geleverde melk. Daarbij komt dat voor februari een neerwaartse correctie van 1 euro werd doorgevoerd in het bedrag van de Agri Input Support Payment. Dit betekent dat de melkprijs voor februari met diezelfde euro naar beneden is bijgesteld, tot 52,07 euro per 100 kilo standaardmelk.

Bij de melkprijs van Saputo Dairy UK is de daling van 5,30 euro voor maart mede het gevolg van het verlies van de seizoenspremie die 2 euro bedroeg. Voor april is een daling van 4 euro per 100 kilo standaardmelk bekendgemaakt.

Dairygold betaalde in maart 5 euro minder uit per 100 kilo standaardmelk, Kerry komt met een daling van 4 euro. Bij Royal FrieslandCampina was er in maart nog een daling van 5,20 euro. In het kader van een driejaarlijkse evaluatie wordt met ingang van dit jaar enkel nog uitbetaald op vet en eiwit en niet meer op lactose.


Met terugwerkende kracht

Buiten deze melkprijsvergelijking valt het Zwitserse Emmi. Hier lag de melkprijs in maart omgerekend een halve euro lager dan in februari. Fonterra heeft de melkprijs verlaagd van 8,50 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo vet en eiwit naar 8,30 dollar. Dit is met terugwerkende kracht doorgevoerd naar de prijzen vanaf juni 2022.

Bij de huidige standaardgehalten van 4,20 procent vet en 3,40 procent eiwit zit er in 100 kilo melk 7,6 kilo vet en eiwit. De daling van 0,20 dollar per kilo komt neer op een daling van 1,52 dollar per 100 kilo standaardmelk. Dit komt bij de huidige koers overeen met een lagere melkprijs van 0,87 euro per 100 kilo standaardmelk.

De Amerikaanse klasse III-melkprijs is gestegen van 17,78 Amerikaanse dollar in februari naar 18,09 dollar per hundredweight (45,36 kilo melk) in maart. Omgerekend naar de Europese standaardmaat van 100 kilo en de euro is dit een plus van 41,85 euro in februari naar 42,56 euro per 100 kilo in maart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer