Europese melkprijzen dalen verder

Bij de internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF) komen de berekende voorschotmelkprijzen in juli 2023 uit op gemiddeld 42,39 euro per 100 kilo. Dit is 44 cent minder dan de maand ervoor en 9,40 euro minder dan in juli 2022.

Europese+melkprijzen+dalen+verder
© Twan Wiermans

De daling vindt vooral in de Noord-Europese landen plaats. Ook de Engelse zuivelondernemingen lieten de prijs zakken. Dit lijkt het gevolg van een mindere marktvraag naar zuivelproducten. In Frankrijk zijn er zelfs enkele plusjes voor de melkprijs.

Voor het Belgische Milcobel is dat zeker niet het geval. De melkprijs hier daalde 1,5 euro ten opzichte van juni. Voor het Duitse DMK is er na een min van 2,10 euro in juni nu een verdere daling van 1 euro. Hochwald is binnen de internationale melkprijsvergelijking de grootste daler met 3 euro. In juni kregen de leveranciers ook al een daling van 3 euro voor hun kiezen.


Bij Arla lag de berekende melkprijs 1,5 euro onder die van juni. In mei lag die prijs nog eens 2 euro hoger, zodat de melkprijs in twee maanden met 3,50 euro is gedaald. De zuivelverwerker heeft de prijzen voor augustus en september al bekendgemaakt. Die zijn gelijk aan die van juli. Bij Capsa Food is voor juli een lichte daling van 30 cent genoteerd. Voor Valio en Savencia bleef de melkprijs, net als in juni, ongewijzigd.


Plusje Danone, Lactalis en Sodiaal

Voor Danone geldt een plusje van 50 cent per 100 kilo voor de A-prijs. Het eveneens Franse Lactalis plust zelfs 1 euro. Landgenoot Sodiaal schroeft de melkprijs met 1,9 euro per 100 kilo omhoog.

In Engeland was er een min van 1,1 euro voor Saputo Dairy. Voor augustus werd overigens weer een plus van 60 cent per 100 kilo genoteerd. In Ierland ligt de melkprijs bij Dairygold 2 euro lager en bij Glanbia 2,5 euro per 100 kilo. Voor het eveneens Ierse Kerry is er juist een plus van 2,9 euro.

Arla noteerde voor augustus 1,5 euro per 100 kilo lager. De voorschotprijzen van Arla Foods voor conventionele en biologische melk blijven ongewijzigd voor september 2023. Dat betekent dat de voorschotprijs voor conventionele melk 40,12 cent per kilo bedraagt en 48,22 cent per kilo voor biologische melk. Toch is er op de markt nog geen balans tussen vraag en aanbod.


Voor FrieslandCampina was de melkprijs voor juli ongewijzigd. Deze week maakte de zuivelcoöperatie de garantieprijs voor september bekend. Die lag met 41,25 euro per 100 kilo 2 euro onder die van augustus. De garantieprijs van augustus was gelijk aan die van juli.


Voor het Zwitserse Emmi, dat buiten de internationale melkprijsvergelijking valt, is er deze week een plus van 5,8 euro per 100 kilo melk. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra stelde de melkprijsverwachting opnieuw neerwaarts bij. Dit is het gevolg van de afname van de Chinese vraag. Omgerekend leidt dit tot een daling van 10 cent per 100 kilo melk.

In de Verenigde Staten daalt de klasse III-prijs voor juli met omgerekend 3,1 euro per 100 kilo.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer