Gelderland wil versoepeling beschermde status wolf

Gedeputeerde Harold Zoet (BBB) heeft in Brussel gepleit voor een verlaging van de beschermde status van de wolf in Europa. Hij overhandigde bij het Europees Parlement ook een Gelderse rapportage over de wolf aan vicevoorzitter Esther de Lange van de Europese Volkspartij.

Gelderland+wil+versoepeling+beschermde+status+wolf
© Vidiphoto

Sinds half augustus is er in Gelderland een forse toename van doodgebeten schapen door wolven. Dat levert al langer veel onrust en zorgen op bij dierhouders en inwoners, vooral op de Veluwe.

De besturen van Uddels Belang en LTO Noord-afdeling Randmeerkust stuurden vorige week nog een brandbrief aan provincie Gelderland, een aantal Veluwse gemeenten en Tweede Kamerfracties met het verzoek om hun verantwoordelijkheid voor de wolf te nemen.


Financiële ondersteuning

'Professionele dierhouders mogen met financiële ondersteuning wolfwerende rasters aanleggen. Maar de praktische uitwerking is lastig', schrijven de belangenorganisaties. Volgens de organisaties wordt de Veluwe gekenmerkt door kleinschalige weilanden met verschillende eigenaren. 'Moeten we het buitengebied vol zetten met grote elektrische draadafrasteringen? En hoe moet dan het onderhoud van afrastering en ondergroei worden gedaan?' vragen ze zich af. 'Ondoenlijk', zo geven ze zelf het antwoord.

Ook Zoet is ervan overtuigd dat alleen preventieve maatregelen niet voldoende zijn, al probeert provincie Gelderland er alles aan te doen om dierhouders te helpen bij het beschermen van hun dieren. 'Maar we willen het aantal wolven in onze provincie goed kunnen beheren. Net zoals we dat doen met zwijnen en herten. Daarvoor moet de beschermde status van de wolf worden aangepast', vindt de gedeputeerde.


Wolfvrije regio

Ook andere provincies pleiten voor meer beheermaatregelen tegen de wolf. Provincie Drenthe leverde na een oproep van de Europese Commissie informatie aan met de duidelijke boodschap dat de beschermde status van de wolf moet worden verlaagd.

De Drentse gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) vindt net als zijn collega Zoet dat preventieve maatregelen onvoldoende zijn om mens en dier een veilige omgeving te bieden. Van Dijk merkt dat het maatschappelijke draagvlak voor de wolf afneemt. Hij pleit voor een wolfvrije regio.


Zoet bracht in Brussel dan ook namens Drenthe en een aantal Veluwse gemeenten de zorgen over de wolf over. In de Europese Commissie is de wolf ook onderwerp van discussie. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie kondigde onlangs aan dat de Europese Unie mogelijk de beschermde status van de wolf wil aanpassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer