Europese Commissie onderzoekt versoepeling wolvenstatus

Lidstaten van de Europese Unie en hun regionale overheden moeten waar nodig nu al actie ondernemen tegen wolvenoverlast. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat de huidige EU-wetgeving dat mogelijk maakt. Een versoepeling van de wolvenstatus wordt bovendien onderzocht.

Europese+Commissie+onderzoekt+versoepeling+wolvenstatus
© VidiPhoto

De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio's is volgens haar 'een reëel gevaar geworden' voor het vee en mogelijk ook voor de mens. Ook is de Europese Commissie gestart met een nieuw onderzoek naar een mogelijke versoepeling van de beschermde wolvenstatus. 'Om waar nodig meer flexibiliteit in te voeren, in het licht van de evolutie van deze soort', maakte Brussel bekend.

Omdat eerder onderzoek nog geen doorslaggevend materiaal opleverde, is de Europese Commissie bovendien vanaf maandag een nieuwe aanvullende inventarisatie begonnen. Met daarbij een oproep aan 'lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen om voor 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen'.


Steeds vaker conflicten

De terugkeer van de wolf naar EU-regio's waar hij lange tijd afwezig is geweest, leidt volgens een EU-persbericht steeds vaker tot conflicten met lokale landbouw- en jachtgemeenschappen, vooral waar maatregelen om aanvallen op vee te voorkomen niet op grote schaal worden toegepast.

Er is aanzienlijke EU-financiering voor deze maatregelen beschikbaar, zoals beschreven in een gezamenlijke brief van commissarissen Virginijus Sinkevicius en Janusz Wojciechowski aan alle EU-ministers van Landbouw en Milieu in november 2021.


Habitatrichtlijn

De commissie zegt zich ervan bewust te zijn dat de terugkeer van de wolf naar EU-regio's waar hij lange tijd afwezig is geweest, kan leiden tot conflicten met lokale landbouw- en jachtgemeenschappen, vooral daar waar maatregelen om aanvallen op vee te voorkomen niet op grote schaal worden toegepast.Bovendien kunnen de EU-landen op grond van de Habitatrichtlijn afwijken van de verboden van het strikte beschermingsregime.

'Het is positief dat de Europese Commissie naar de problematiek kijkt. Het is de hoogste tijd om de beschermde status aan te passen', reageert Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). 'Zo spoedig mogelijk moeten regio's de roedels wolven beter kunnen beheren, de wolf is geen bedreigde soort meer in Europa. Regio's moeten kunnen optreden voor een betere balans in de biodiversiteit. De actie van de Europese Commissie moet ook een signaal zijn aan de Nederlandse overheid. Die moet de verdergaande eigen regels voor de bescherming ook eens tegen het licht houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer