Drenthe wil actie van Brussel om wolfvrije regio te worden

Provincie Drenthe wil dat de regelgeving rondom de bescherming van de wolf wordt aangepast. Drenthe heeft na een oproep van de Europese Commissie informatie aangeleverd met die duidelijke boodschap.

Drenthe+wil+actie+van+Brussel+om+wolfvrije+regio+te+worden
© Vidiphoto

De noordelijke provincie wil dat de status van de wolf wordt verlaagd. Met de huidige regelgeving kan er volgens Drenthe niet adequaat worden opgetreden tegen de komst van wolven. Gedeputeerde Egbert van Dijk vindt dat preventieve maatregelen onvoldoende zijn om mens en dier een veilige omgeving te bieden. Hij pleit voor een wolfvrije regio.

De gefragmenteerde natuurgebieden, afgewisseld door cultuurlandschap met dorpen en agrarisch gebied zorgen ervoor dat de wolf vaak in contact komt met mensen, vee en landbouwhuisdieren. Op dit moment zijn er in Drenthe twee roedels gevestigd, eentje in Midden-Drenthe en de ander in de Drents-Friese regio. In 2022 waren er 99 aanvallen, dat is een verviervoudiging ten opzichte van het jaar ervoor.


Maatschappelijke onrust

Volgens Van Dijk zorgt de aanwezigheid van wolven voor een toename van maatschappelijke onrust, emotionele en economische schade. 'Dierhouders zijn boos en verdrietig over het verlies van hun dieren. Met name over de afschuwelijke manier waarop ze hun gedode of zwaargewonde dieren aantreffen na een aanval van de wolf.'


De gedeputeerde merkt dat het maatschappelijke draagvlak voor de wolf afneemt. Om die redenen wil de provincie een wolfvrije regio worden. Door de huidige regelgeving zijn er weinig beheermogelijkheden. Drenthe wil dat de beschermde status van de wolf wordt aangepast. 'Op deze manier kunnen we een goede stap zetten in de richting van een wolfvrije regio.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer