In drie maanden tijd 65 meldingen van wolvenschade bij vee

Tussen 1 mei en 31 juli van dit jaar zijn 65 meldingen van wolvenschade aan landbouwhuisdieren gerapporteerd. Er leven nu negen wolvenroedels in Nederland, die dit jaar goed waren voor minimaal 39 geboren welpen.

In+drie+maanden+tijd+65+meldingen+van+wolvenschade+bij+vee
© Vidiphoto

Dat meldt uitvoeringsorganisatie BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023. Hoeveel wolven er in Nederland precies leven, kan BIJ12 niet met zekerheid zeggen, maar het zijn er minimaal enkele tientallen.

Er zijn zeven roedels met territoria op de Veluwe en twee roedels in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Daarnaast wordt er sinds mei regelmatig een wolf waargenomen op de Utrechtse Heuvelrug. Op basis van DNA-analyse stelt BIJ12 dat dit een nakomeling is van de wolvenroedel die op de Noord-Veluwe leeft.


In de periode waarover de rapportage gaat, zijn 65 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren binnengekomen bij BIJ12. In totaal ging het bij 41 meldingen om wolvenschade. Bij de overige aanvallen ging het om honden of moet het DNA nog worden onderzocht.

Veruit de meeste meldingen, dertig, kwamen uit Drenthe. De wolf die in juli een hobbyboer in het Drentse Wapse aanviel en vervolgens in opdracht van de burgemeester door een jager is doodgeschoten, viel zesmaal vee aan, blijkt uit de cijfers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer