Van der Wal: 'Nederland heeft geen wolvenprobleem, wel probleemsituaties'

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) betreurt het incident in het Drentse Wapse waarbij in juli een man is aangevallen door een wolf. De bewindsvrouw is zich bewust van de grote impact die dat heeft gehad op de betrokkenen en de samenleving.

Van+der+Wal%3A+%27Nederland+heeft+geen+wolvenprobleem%2C+wel+probleemsituaties%27
© Twan Wiermans

Dat schrijf Van der Wal in antwoord op Kamervragen van BBB, CDA en Groep Van Haga over de wolvenaanval. De minister is van mening dat er in Nederland geen sprake is van een 'wolvenprobleem', maar dat er wel sprake is geweest van een 'aantal probleemsituaties'.


Van der Wal verwijst naar een studie uit 2021 van Wageningen Environmental Research waaruit blijkt dat wolven meestal vluchten als ze van grote afstand een mens herkennen. De studie geeft ook aan dat er situaties zijn waarin conflicten zich kunnen voordoen. Voorbeelden daarvan zijn wanneer wolven mensen associëren met voedsel, er sprake is van provocatie of van wolven met hondsdolheid.

Aanvallen van wolven op vee kunnen volgens de minister helaas nooit volledig worden uitgesloten. Bij het incident in Wapse was het perceel waar de schapen liepen ook voorzien van een wolfwerendraster. Preventie blijft volgens Van der Wal op dit moment het meest effectieve middel om wolven te weren.


Met Kamer in gesprek

De minister zegt met de Kamer in gesprek te willen over de terugkeer van de wolf, het beleid inzake de bescherming van de wolf en over hoe om te gaan met het roofdier. 'Mocht uw Kamer, ook gezien de demissionaire status van het kabinet, een aanpassing in het beleid wensen, dan kan zij het kabinet daartoe oproepen', aldus Van der Wal. De minister vermeldde daarbij wel dat Nederland is gebonden aan Europese en nationale regelgeving.

De bewindsvrouw attendeert de Kamer erop dat ook in Europees verband een discussie wordt gevoerd over de beschermde status van de wolf. Eind dit jaar publiceert de Europese Commissie naar verwachting een analyse van alle beschikbare wetenschappelijke en technische informatie over de situatie van wolven in de Europese Unie. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar een mogelijke versoepeling van de beschermde status die de wolf in de EU geniet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer