Rechtse oppositie Utrecht wil actie provincie tegen verspreiding wolf

De Statenfracties van BBB, SGP, 50Plus, Forum voor Democratie, JA21 en PVV in de provincie Utrecht vragen het college van Gedeputeerde Staten actie te ondernemen om de verdere verspreiding van de wolf te helpen voorkomen.

Rechtse+oppositie+Utrecht+wil+actie+provincie+tegen+verspreiding+wolf
© Dirk Hol

De zes partijen, samen goed voor vijftien van de 49 zetels in Provinciale Staten, richten zich tot het college, mede naar aanleiding van mediaberichten deze week dat elf schapen zijn omgekomen, mogelijk door toedoen van een wolf.

Ook verwijzen de fracties naar incidenten in andere provincies waarbij vee mogelijk door wolven is gedood. 'Deze incidenten dragen bij aan een groeiende onrust onder veehouders en inwoners en vormen een directe bedreiging voor hun levensonderhoud en dierenwelzijn', schrijven de partijen. 'Gezien de hoge bevolkingsdichtheid en intensief gebruikte agrarische gronden in onze provincie stellen wij vraagtekens bij de wenselijkheid en haalbaarheid van het in stand houden van een wolvenpopulatie in onze omgeving.'


'Kan en moet meer'

BBB, SGP, 50Plus, Forum voor Democratie, JA21 en PVV vinden dat Gedeputeerde Staten meer kunnen en moeten doen om de verdere verspreiding van de wolf te voorkomen. Ook stellen de fracties dat het college de agrarische sector actief moet ondersteunen bij problemen door wolven. Ze willen onder meer weten of voor getroffen veehouders subsidieregelingen beschikbaar zijn.

De Faunabeheereenheid Utrecht meldt op haar website dat commerciële veehouders en hobbyhouders na een aanval van vermoedelijk een wolf kosteloos gebruik kunnen maken van een wolvennoodset (afweerraster). Provincie Utrecht heeft vijf van deze noodsets beschikbaar via Duke Faunabeheer.

Vorige week meldde gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) dat de provincie na overleg met de Zoogdiervereniging heeft besloten een door de provincie trekkende wolf te zenderen om het dier te kunnen blijven volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer