Drentse boeren pakken tijdens EK Wielrennen uit met patrijskunstwerk

De Boermarke Zwiggelte heeft ter ere van het Europees Kampioenschap (EK) Wielrennen, dat deze week in Drenthe plaatsvindt, een 30.000 vierkante meter groot kunstwerk in een weiland gemaakt langs het parcours.

Drentse+boeren+pakken+tijdens+EK+Wielrennen+uit+met+patrijskunstwerk
© Boermarke Zwiggelte

Het in het gras aangebrachte kunstwerk met de slogan 'Patrijs boert goed!' beeldt een koppel patrijzen uit. Het is gemaakt met inzet van moderne landbouwtechnieken en bestaat geheel uit natuurlijke materialen. Het ontwerp is van dierenarts en kunstenaar Bart van der Kolk. Zondag voert het parcours van de wegwedstrijd voor mannen langs dit kunstwerk en de makers hopen dat het dan live op televisie prominent in beeld komt.

Het initiatief voor het kunstwerk komt van de Boermarke Zwiggelte, een samenwerkingsverband van 25 boeren in dit Drentse dorp. Zij constateren dat het in de omgeving beter gaat met de akkervogel patrijs. Ze zien dat als indicatie van een goede biodiversiteit in een gevarieerde natuurlijke omgeving en een goede landbouwpraktijk.

De boeren van de Boermarke zaaien in de herfst veel groenbemesters in, zodat er voldoende voedsel en dekking is voor de patrijs tijdens de wintermaanden. Daarnaast hebben de boeren recent akkerranden en bufferzones ingezaaid met gevarieerde bloemenmengsels en legden zij een speciale voedselakker aan.


Hoog in het vaandel

Woordvoerder Roland Brink van de Boermarke is trots op het resultaat van al deze inspanningen. 'Het geeft aan dat wij als boeren goed natuur-en faunabeheer hoog in ons vaandel hebben staan. Met dit kunstwerk willen we dat duidelijk maken.'

De Boermarke Zwiggelte is zo oud als het dorp zelf en is al sinds ongeveer het jaar 1200 actief met het bewerken en beheren van een rijk gevarieerd gebied van 750 hectare, dat wordt begrensd door het Oranjekanaal en de Westerborker- en Beilerstroom.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer