Producenten vragen aandacht voor Europese champignons

De Europese vereniging van champignonproducenten GEPC Promo heeft de campagne 'Europese paddenstoelen, verborgen parels' gelanceerd. De aftrap was tijdens de Champignondagen in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch op 10, 11 en 12 mei.

Producenten+vragen+aandacht+voor+Europese+champignons
© Vidiphoto

De promotiecampagne 'Europese paddenstoelen, verborgen parels' is gelanceerd om eetbare Europese paddenstoelen in heel Europa te promoten. Het is de eerste keer dat deze van start gaat en dit gebeurt in negen landen: België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Polen en Spanje.

De campagne wordt gesteund door de Europese Unie en is hoofdzakelijk gericht op millennials. Het doel is om consumenten bewuster te maken van de voordelen van Europese paddenstoelen voor een gezonde en evenwichtige voeding.


Behoeften van consumenten

Consumenten maken zich volgens GEPC Promo meer dan ooit zorgen om de kwaliteit, herkomst en duurzaamheid van hun voeding. En er is een groeiend aantal mensen die hun vleesverbruik drastisch willen terugschroeven. Met paddenstoelen kan op deze trend worden ingespeeld en tegemoet worden gekomen aan de evoluerende consumentenbehoeften. Een boodschap die de Europese vereniging dan ook breed wil uitdragen.

In Europa is de paddenstoelensector jaarlijks goed voor meer dan 1,5 miljard euro omzet. Polen en Nederland zijn met ruim 50 procent van de totale Europese productie de grootste paddenstoelenkwekers in Europa. Ze worden op de voet gevolgd door Spanje.


Nederlandse teelt

Een groot deel van de Nederlandse paddenstoelen wordt geproduceerd in Noord-Brabant en Gelderland. De Agaricus bisporus-champignon is de meest geteelde soort. In 2020 werd hier 1.063.700 ton van geteeld. 64 procent van deze soort was bestemd voor de versmarkt en 36 procent voor de verwerkingsindustrie.

De paddenstoelenteelt vergt forse investeringen, maar de productiecijfers zijn de laatste jaren relatief stabiel gebleven.

Met zo'n 2.900 producenten in heel Europa is de paddenstoelensector ook belangrijk te noemen voor de werkgelegenheid. In totaal zorgt deze voor meer dan 40.000 directe banen, vooral in plattelandsgebieden.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer