Meulendijks toont circulair concept tijdens Weekend van het Varken

Familie Meulendijks in het Brabantse Deurne houdt zeugen en vleesvarkens. Het bedrijf werkt met het Total Circulair Farmconcept van Kamplan. Emissies worden bij de bron aangepakt en een nieuwe stap in dat concept is het terugwinnen van schoon water. Tijdens het Weekend van het Varken toont ze dat stukje circulairder maken van het varkensbedrijf.

Meulendijks+toont+circulair+concept++tijdens+Weekend+van+het+Varken
© Studio Van Assendelft

Bronaanpak bij Meulendijks gebeurt door frequent mest uit de varkensstallen te spoelen. Die vloeistofstroom wordt via een mestscheider naar een beluchtingstank geleid. Daarna belandt de vloeistof via een filter in een andere silo en kan deze weer als spoelvloeistof worden benut.

'Omdat er steeds urine bij komt, hebben we ons systeem uitgebreid om schoon water terug te kunnen winnen', zegt William Meulendijks. 'De eerste 300.000 liter zit in een opslag. Het voldoet aan de kwaliteitsnormen voor drinkwater en we zouden de waterkringloop op het bedrijf kunnen sluiten. Vooralsnog gaan we het water benutten voor het koelen van de stallen, de luchtwasser en het schoonmaken van de varkensstallen.'


Moderne technieken en andere oplossingen

Het grote publiek kan al die moderne technieken en andere oplossingen om circulair te worden bij Meulendijks bekijken tijdens het Weekend van het Varken. 'Ik hoop ook veel varkenshouders naar Wittedijk 9 te kunnen trekken op 9 en 10 september tussen 10 en 16 uur', benadrukt hij. 'Ze kunnen met eigen ogen zien hoe deze vorm van bronaanpak in de praktijk werkt en hoe circulair het is. Bedrijven als Kamplan, Connecting Agri & Food en Wageningen University & Research zijn aanwezig om zaken te verhelderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer