Intensief bemonsteren op vogelgriep in 3 kilometerzone

Bij een vogelgriepuitbraak werden tot nu toe in principe alle pluimveebedrijven binnen de 1 kilometerzone rond het besmette bedrijf geruimd. Voortaan worden gestorven dieren van alle bedrijven binnen de 3 kilometerzone frequent onderzocht, heeft landbouwminister Piet Adema besloten. De mogelijkheid tot preventief ruimen blijft bestaan voor specifieke situaties.

Intensief+bemonsteren+op+vogelgriep+in+3+kilometerzone
© Marcel Berendsen

Na een uitgebreide evaluatie en modelstudie kiest landbouwminister Piet Adema nu landelijk voor een andere aanpak. Daarvan werd in pluimveearme gebieden de afgelopen tijd al vanaf geweken. De nieuwe inzichten komen voort uit de evaluatie van de uitbraak in het Gelderse Lunteren van oktober 2022.

Toen zijn vijf bedrijven binnen de 1 kilometerzone niet preventief geruimd. Doordat er kort na de uitbraak in Lunteren vogelgriep uitbrak in het Limburgse Heythuysen en het Gelderse Hedel kon daar de preventieve ruiming snel plaatsvinden.

Omdat het lang duurde en de kippen op de vijf bedrijven nog steeds geen verschijnselen vertoonden, vond het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat preventief ruimen toch uiterlijk binnen negen dagen moest zijn afgerond. Omdat dit niet haalbaar bleek, besloot Adema om de bedrijven niet meer preventief te ruimen.


Bemonstering

Op basis van deze situatie heeft de landbouwminister aan Wageningen Bioveterinary Research gevraagd om de modelstudie over het effect van preventief ruimen te evalueren. Daaruit blijkt dat preventief ruimen er toe leidt dat de gemiddelde duur van een uitbraak wordt verlaagd net als het gemiddeld aantal getroffen bedrijven. Datzelfde effect is te bereiken door een intensieve bemonstering van gestorven pluimvee in een straal van 1,5 kilometer rond het besmette bedrijf.

Omdat het beleid is om zo min mogelijk gezonde, niet-besmette dieren te ruimen, kiest Adema daarom voor een nieuwe aanpak met intensieve monstername. Voor de zekerheid vindt die monstername plaats binnen de 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf. Daarnaast blijft de intensieve monstername van risicovolle contacten bestaan.


Bezoekverbod aangepast

Het bezoekverbod dat sinds 3 november 2021 geldt, is aangepast. Voor niet-commerciële pluimveehouders wordt dit verbod ingetrokken. Voor de pluimveesector komt er een aanpassing.


Medewerkers van kwaliteitsborgingssystemen (IKB Kip, IKB Ei en IKB PSB), medewerkers van centrale antibioticaregistratie en koppelbegeleiders mogen die stallen weer in. Wel moeten ze zich houden aan het geldende hygiëneprotocol en moet iedere bezoeker zich registreren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer