Vogelgriep op leghennenbedrijf Heythuysen

Een bedrijf met leghennen in het Limburgse Heythuysen is getroffen door vogelgriep. De circa 300.000 hennen worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het bedrijf ligt in regio 10, waar sinds 16 oktober al een vervoersverbod geldt.

Vogelgriep+op+leghennenbedrijf+Heythuysen
© Ger Loeffen

Binnen een zone van 1 kilometer liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen 3 kilometer bevinden zich vijf andere bedrijven met pluimvee. Deze worden gescreend op vogelgriep en de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op het virus kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone liggen 128 andere pluimveebedrijven. De 10 kilometerzone van Heythuysen overlapt met die van de uitbraak in Ospel.


Tekst gaat verder onder kaart.

Sinds de uitbraak in Ospel geldt voor de betreffende regio (zie de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een vervoersverbod. Deze maatregel gaat nu opnieuw in voor veertien dagen.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Op het vervoersverbod geldt onder strikte voorwaarden een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens.


Nog altijd bezoekverbod

Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels. Een uitzondering wordt gemaakt voor strikt noodzakelijke bezoekers of het pluimveeservicebedrijf. Het bedrijf, inclusief gebouwen en erf, mogen dan worden bezocht onder de daartoe geldende hygiënevoorschriften. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Sinds 5 oktober 2022 is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

In het kader van de besmetting in Heythuysen wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen aanvullende maatregelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer