Vogelgriep aangetroffen op kalkoenenbedrijf in Hedel

Op een kalkoenenbedrijf in het Gelderse Hedel is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten om de ruim 44.000 kalkoenen te ruimen.

Vogelgriep+aangetroffen+op+kalkoenenbedrijf+in+Hedel
© dirk hol

Het getroffen bedrijf werd in maart ook al geteisterd door vogelgriep. Toen moesten 64.500 dieren worden geruimd.

Binnen een zone van 1 kilometer van het getroffen kalkoenenbedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen een straal van 3 kilometer bevinden zich zes andere bedrijven met pluimvee. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep en de komende twee weken intensief gemonitord.


Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone liggen tien andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct een vervoersverbod. 'Deze maatregelen hebben een enorme impact. In eerste plaats natuurlijk voor de dieren, maar zeker niet in de laatste plaats voor hun houders', reageert landbouwminister Piet Adema op de uitbraak.


Vanwege de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.


Landelijke maatregelen

Sinds 5 oktober is de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Een andere landelijke maatregel tegen verspreiding van het vogelgriepvirus is het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels.


Tekst gaat verder onder kaart.

'De situatie is onhoudbaar. Het onbevredigende, maar eerlijke verhaal is dat er geen simpele oplossing bestaat. Maar weet dat de vogelgriepaanpak mijn oprechte aandacht en inspanning heeft. Zo werk ik aan een intensiveringsplan, waaronder het versneld mogelijk maken van vaccinatie', zegt Adema.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer