Beschermingszone vanwege vogelgriep Biddinghuizen opgeheven

De beschermingszone in een straal van 3 kilometer rond het biologisch leghennenbedrijf in het Flevolandse Biddinghuizen waar op 24 juli vogelgriep is vastgesteld, is vanaf woensdag opgeheven. In deze zone zijn twee andere bedrijven actief. In de beschermingszone gelden nu dezelfde maatregelen als voor de bewakingszone in een straal van 10 kilometer. Deze maatregelen gelden 9 dagen langer.

Beschermingszone+vanwege+vogelgriep+Biddinghuizen+opgeheven
© Johan Wissink

De maatregelen in de beschermingszone blijven ten minste 21 dagen van kracht. Voordat die maatregelen kunnen worden opgeheven, moeten op het besmette bedrijf een voorlopige reiniging en ontsmetting volgens de regels zijn uitgevoerd. Ook moeten alle inrichtingen waar vogels worden gehouden, zijn onderzocht.

Hierdoor gelden nu dezelfde regels als voor de bewakingszones zijn ingesteld. Overigens zijn de verboden in beide zones gelijk. Een extra verordening voorziet voor de bewakingszone in verhoudingsgewijs meer ruimte voor de bevoegde autoriteit om uitzonderingen op de verboden te verlenen in vergelijking met de beschermingszone. Dit vereist maatwerk door middel van ontheffingverlening.


Voor het opheffen van de maatregelen in de bewakingszone geldt een minimumtermijn van 30 dagen. Dit is 9 dagen extra ten opzichte van de termijn van 21 dagen voor de beschermingszone. In dit geval is dat 25 augustus. Overigens kunnen in de beschermingszone toegepaste ziektemaatregelen worden opgeheven, nadat de inrichting is onderzocht op vogelgriep en de ziekte is niet aangetroffen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer