'Pluimveehouders twijfelen over vrije uitloop'

Veel legpluimveehouders twijfelen of ze bij de opleg van nieuwe kippen weer voor vrije uitloop moeten gaan. Na zestien weken ophokplicht worden de eieren afgewaardeerd naar scharreleieren, terwijl de ondernemers bij uitloop wel de extra hectares buiten nodig hebben, de kippen lastiger kunnen controleren en extra werk hebben. Met de afwaardering van de eieren moeten ondernemers in het algemeen in eierprijs inleveren.

%27Pluimveehouders+twijfelen+over+vrije+uitloop%27
© Dierenbescherming

Dat stelt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'Ondernemers willen weten of ze de hectares uitloop beschikbaar houden of is het beter tarwe of mais te zaaien? Bij uitloop heb je immers ook nog te maken met predatoren en meer kans op problemen tijdens natte periodes.'

De Jong signaleert terughoudendheid. 'Handelaren hebben de omzet in vrije-uitloopeieren zien terugvallen. Delen van exportposities zijn overgenomen door handelaren uit andere landen.'


Consumenten moeten wennen

Ook in eigen land moeten consumenten weer wennen aan vrije-uitloopeieren, weet de vakgroepvoorzitter. 'Mensen moeten deze eieren weer leren kopen. Deze eieren waren lang niet meer in de supermarkt te zien', licht hij toe.

'De vorige keer duurde het een half jaar, voordat de markt weer was hersteld. Toen was de ophokplicht minder lang. Ook speelt dat het algemene prijsniveau nu naar een hoger plan is gegaan. Het is de vraag wat consumenten willen uitgeven aan welke boodschappen. Ze maken keuzes. Zo is de afzet van biologische eieren gekrompen', legt De Jong uit.

De vakgroepvoorzitter hoopt dat de markt voor vrije-uitloopeieren weer volledig herstelt. 'Wel speelt dat er nu nog een ophokplicht is op de Peel en in de Gelderse Vallei. Daar zijn veel uitloopbedrijven. Het aanbod wordt nu nog getemperd', zegt hij.


De Jong ziet dat het voor handelaren lastig is om een vaste prijs te garanderen, tenzij ze ermee uit de voeten kunnen. 'De handelaar moet zeker weten dat hij voor anderhalf jaar voldoende afzet heeft tegen een acceptabele prijs.'


Tijdige keuze

Veel pluimveehouders moeten op tijd bepalen of ze verder gaan met vrije uitloop, vooral met het oog op de afzet van Freilandeieren naar Duitsland. 'Bij kippen waarvan de eieren naar de oosterburen gaan, mogen geen eendagshaantjes worden gedood. De opfok duurt achttien weken. Een pluimveehouder moet een half jaar voor de opzet al kippen bestellen. Je bestelt nu voor de opzet in februari en die kippen leggen eieren tot en met de zomer van 2025. Dan moet je nu wel weten of je vaste afzet hebt met een passende prijs. In een onzekere periode gaat iedereen aan de veilige kant zitten', licht De Jong toe.

De vakgroepvoorzitter hoopt dat er in september ruimte komt vanuit Brussel. 'Op dit moment mag een bedrijf zestien weken ophokken, waarbij het vrije-uitlooplabel behouden blijft. Bij de beoogde aanpassing van de regels vanuit Brussel is het straks zo dat, wanneer de overheid een ophokplicht instelt, het vrije-uitlooplabel de hele periode behouden blijft, net zoals nu bij biologisch', legt hij uit.

Een verplichte vaccinatie tegen vogelgriep kan ook meer kans geven dat er minder vaak een ophokplicht van kracht zal zijn. 'Maar ik verwacht dat we zomaar twee jaar verder zijn, voordat dit vaccin grootschalig kan worden ingezet. Theoretisch is 2025 beginnen haalbaar, maar belangrijk is dat we dan ook de afzet van de pluimveeproducten geregeld hebben. Wanneer veel landen onze producten niet willen, komt het ook niet goed', benadrukt De Jong.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer