Ophokplicht Noord-Limburg ingetrokken, aanpassing bezoekverbod

De ophok- en afschermplicht in verband met vogelgriep is ingetrokken voor regio 19, Noord-Limburg. Dat meldt demissionair landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer.

Ophokplicht+Noord%2DLimburg+ingetrokken%2C+aanpassing+bezoekverbod
© Marcel Berendsen

De afschaling is mede mogelijk naar aanleiding van de risicobeoordeling van 20 juli van de deskundigengroep dierziekten. De deskundigen achten de kans dat ten minste één pluimveebedrijf in Nederland besmet zou raken met het vogelgriepvirus laag. Het wordt hiermee veterinair verantwoord geacht om de ophok- en afschermplicht in regio 19 in te trekken, stelt de minister.

De kans op besmetting in de regio's 7 en 10 (Noord- en Midden-Gelderland) is door de deskundigen ook als laag ingeschat. In deze regio's is de pluimveedichtheid hoog. Er zitten relatief veel vrije uitloopbedrijven. Om die reden blijft de ophok- en afschermplicht daar van kracht.


Voor het vervoer van eenden of kalkoenen naar de slacht was een klinische inspectie door een dierenarts vereist. Deze inspectie was verplicht omdat deze soorten relatief vaker besmet lijken te worden. Door die inspectie kan een besmetting mogelijk eerder aan het licht komen.


Voorwaarde ingetrokken

De deskundigengroep heeft aangegeven dat deze inspectie in de huidige situatie niet bijdraagt aan het sneller opsporen van een verdenking van vogelgriep bij eenden. De voorwaarde dat eenden vergezeld gaan van een verklaring van een dierenarts is daarom ingetrokken en besloten is om dit ook bij kalkoenen te doen.

Sinds 3 november 2021 geldt er een bezoekersverbod voor vogelverblijfplaatsen. Voor niet-commerciële houders van pluimvee wordt dit verbod ingetrokken. Voor de commerciële sector komt een aanpassing op het bezoekersverbod. Medewerkers van kwaliteitsborgingssystemen (IKB Kip en Ei en IKB PSB), medewerkers van centrale antibioticaregistratie en koppelbegeleiders mogen die stallen weer in, mits ze zich houden aan het geldende hygiëneprotocol en indien de bezoeker wordt geregistreerd.

De aanpassing van het bezoekverbod geldt vanaf donderdag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer